NRK Meny
Normal

Nå yngler fjellreven i Sylan

For første gang på 22 år er det observert fjellrevvalper i Sylan.

Fjellrev-valper født utenfor fangenskap på Dovre.

Fjellrev-valper født utenfor fangenskap. Dette bilde er tatt på Dovrefjell.

Foto: Avlsprogrammet, NINA / NRK

– Forrige gang fjellreven yngla i Sylan var i 1989, så vi tok ned den flaska som sto på øverste hylle da vi skulle feire, ja, ler ildsjel og fjellreventusiast Olav Nyrønning.

– Veldig lovende

Ti fjellrevvalper ble denne uka sett ved hiet der det ble satt ut rev for snart tre år siden. For ti år siden var det omtrent ikke fjellrev igjen, verken på norsk eller på svensk side.

– Det er veldig lovende at vi nå har fått ei yngling på norsk side, for det er ingen tvil om at fjellreven kunne vært utrydda i Sør-Norge.

Den var lenge forsvunnet både fra Dovre og fra Hardangervidda, forteller Nyrønning.

Har fått hjelp

Tilleggsforing av fjellreven og regulering av rødrevbestanden er blant de tiltakene som er satt inn i Interreg-prosjektet Felles Fjellrev som varer fram til 2013.

Nyrønning mener tiltakene må videreføres også etter prosjektperioden.

– Man skulle tro at dersom man mener det er nødvendig, vil disse tiltakene gjennomføres i offentlig regi også etter 2013. Klarer vi å få til flere yngleplasser for fjellreven, vil den etter hvert kunne bli selvstendig.

Nyrønning er imidlertid klar på at dette målet på langt nær er nådd ennå, selv om tilleggsforing av fjellreven og regulering av rødrevbestanden ser ut til å hjelpe.

– Vi må fortsette på den veien vi har staket ut, fordi vi ser jo at det nytter. Tiltakene bør gjennomføres i større omfang i en periode, samtidig som vi ikke skal legge opp til støttetiltak som varer evig.

Nyrønning håper nå at valpene kan føre til ei bredere satsing på fjellreven.

– Vi vet at Direktoratet for naturforvaltning har innsett hvor viktig det er å ta vare på fjellreven. Hele fjellrevområdet på norsk side er foreløpig ikke fullstendig undersøkt, og det kan jo finnes flere fjellrever. Dette må undersøkes nå, slik at vi kan få til en stabil fjellrevstamme i framtida, sier Nyrønning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.