Nå kan du smake munkenes ost

Onsdag laserte munkene i Levanger ost laget etter en tradisjonell, fransk oppskrift.

Ost

Dette er ost produsert på Munkeby Mariakloster.

Foto: NRK

– Jeg er spent, vi ønsker at det skal smake godt, sier bror Joel, munk og ostemester til NRK.

Onsdag var han i Trondheim for å lansere munkenes ost for restaurantfolk på restauranten To rom og kjøkken.

Fransk oppskrift, norsk melk

Osten er håndlaget etter en tradisjonell oppskrift fra klosteret Citeaux i Frankrike.

– Det er en halvfast, myk ost med mye smak. Det er en god ost, sier bror Joel.

Bror Joel

Bror Joel er munk og ostemester i Levanger.

Foto: NRK

Klostervenn og kontaktperson for munkebyosten Bjørn Eklo roser osten opp i skyene.

– Den er veldig bra. Både som privatperson og fagmann beskriver jeg den som helt topp, sier Eklo.

Han forteller at munkene har jobbet i flere måneder med osten.

– De har prøvd seg fram og kommet fram med det bakterielle i lagringsrom og sånne ting, og nå sitter den, sier han.

Han beskriver osten som en gyllen Camembert, men det er utenpå.

– Inni vil jeg si at den drar seg mer mot en Port Salut, men adskillig mykere, forteller Eklo.

Entusiastisk restauranteier

Roar Hildonen driver restauranten og har allerede bestemt seg for å servere den til sine gjester.

– Jeg var en av de første som var så heldig å få prøvesmake sammen med Bjørn. Og da ble jeg så engasjert at jeg sa at jeg tar det jeg får, men i starten blir det nok litt til meg og litt til noen andre, sier Hildonen.

– Jeg er utrolig stolt over at de har lagt klosteret til Levanger og at det er i Midt-Norge og Trøndelag. Vi gleder oss til å serve den, sier han.

Anbefaler hvitvin

Hildonen mener klosterosten godt kan serveres med hvitvin.

– Syren renser veldig godt opp i fedmen og så er det litt salt i det. Min erfaring med slike oster er at de ofte fungerer vel så bra med hvite viner, sier Hildonen.

Hva med tilbehør som kjeks og druer?

– Jeg synes det er godt med et stykke brød til, men jeg synes ikke det skal være noe mer enn det. Hvis det skal være noe må det være noe innkokt frukt eller honning med nøtter eller noe slikt, men denne osten har så mye i seg at det er utrolig deilig å kjenne aromaen og ettersmaken, sier Roar Hildonen.

Video: Osten lages ved Munkeby Mariakloster

Munkeby Mariakloster
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.