Hopp til innhold

Motorpsycho hedret som «ekte rockehelter»

Det kritikerroste rockebandet ble hyllet som forbilder på hjemmebane.

Motorpsycho kulturpris

Her er det synlige beviset på at Motorpsycho er vinner av årets fylkeskulturpris i Nord-Trøndelag.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– I norsk sammenheng kan dere knapt sammenlignes med noen når det gjelder register og kompleksitet. Dere sprenger grenser for hva et rockeband skal være. Det har ført til en mengde ulike samarbeid. Dere har beholdt rollen som forbilder gjennom 25 år, og er stadig relevante. Dere er ekte rockehelter, og et av de mest betydningsfulle bandene med røtter i Nord-Trøndelag.

Slik lød begrunnelsen som komitelder og fylkesordfører Pål Sæther Eide leste opp i Steinkjer tirsdag, da Motorpsycho mottok den årlige fylkeskulturprisen i Nord-Trøndelag.

Ble tatt på senga

Bent Sæther

Vokalist Bent Sæther og de andre i Motorpsycho er glade men overrasket over å ha fått prisen.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Veldig uventa og veldig gledelig. Vi så ikke denne komme i det hele tatt, sier vokalist Bent Sæther fra Snåsa etter at bandet ble lest opp som vinner.

Også sørtrønder og trommeslager Kenneth Kapstad var overrasket over prisen.

– Jeg hadde virkelig ikke forventa at jeg som sør-trønder skulle få denne prisen. Men jeg har gjort min tjeneste i Nord-Trøndelag siden jeg har bodd to år i Inderøy, sier Kapstad.

Gitariøst Hans Magnus Ryan ble rørt over å motta prisen.

– Det føles veldig godt. Å bli verdsatt på denne måten betyr mye.

Bandet har fått mye ros for sinn innflytelse på andre musikere. Men i følge Sæther er det noe andre må vurdere.

– Vi holder bare på med vårt. Vi kommer til å fortsette med det så lenge noen gidder å høre på, så får samtida og ettertida avgjøre hvilken betydning vi har hatt.

Bandet har nå holdt det gående i 25 år, og har blant annet vunnet tre spellemannspriser.

– Vi har bare tatt ett år om gangen for å se hva som skjer. Det har aldri vært noe mål i seg selv å holde på lenge, sier Ryan.

Motorpsycho

Motorpsycho under en konsert i Ålesund i 2013.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Travle tider

Til neste år kan bandet bli innlemma i Rockheim Hall of Fame. Men det betyr ikke at rockerne ligger på latsiden i tiden som kommer.

– Det blir et travelt år. Først skal vi lage musikk til en danseforestilling på operaen i Oslo og i Bergen. Vi har aldri jobbet med dansere før, så det blir spennende, sier Sæther.

Til vinteren kommer endelig den nye plata.

– Det kommer et nytt album i februar, og vi skal reise ut på turne med albumet til våren. Så kommer det jo festivaler i sommer, og samtidig med alt dette jobber vi med en teaterforestilling. Det blir mye som vi ikke har gjort før, så jeg håper vi får det til, avslutter Sæther.