Meteorologene: – Dette skjer bare i jungelen

I løpet av en time kom det 102 millimeter nedbør i Ogndal i Nord-Trøndelag mandag ettermiddag. Meteorologene sammenligner det med jungeltilstander.

Nedbørsrekord i Ogndal

Denne veien ble gravd tvers over av regnet. Folk i Mokk tror ikke sine egne øyne.

Foto: Kristin Wåtland Delbekk

Geir Ottar Fagerli

Geir Ottar Fagerli ved værvarslinga i Bergen.

Kristin Wåtland Delbekk

Kristin Wåtland Delbekk er gårdbruker i Mokk i Ogndal

Foto: Fride Næss Nonstad/NRK

– Dette skjer bare ikke i Norge, vi har vanskelig for å tro at det er sant. Det er ikke slik at vi tviler på observasjonene, men det er helt utrolig, sier Geir Ottar Fagerli som er statsmeteorolog til NRK.no.

Fagerli sier dette ligner på det som skjer i tropiske strøk.

– Dette er verdier som kan komme i jungelen, mens i Norge har vi noen uoffisielle rekorder på 80 - 90 millimeter i timen, men det er sjeldent. Jeg har aldri hørt om verdier over 100. Vi vet ikke helt hvordan vi skal forholde oss til denne informasjonen, sier han.

– Dyra på gården ble helt ville

Kristin Wåtland Delbekk er gårdbruker i Mokk i Ogndal, og hun har heller aldri opplevd lignende.

– Jeg har bodd her i 28 år. Regnet bøtta ned og det kom store haglbyger. Rett etter regnskura lå hagla nesten som et islag på marka. Kyrne ble helt ville, og enkelte ville ikke ut etter melkinga. Dette var nok nytt for dem også, sier Delbekk.

Gårdbrukerne i Mokk hadde ei tørr tilitersbøtte ute da den kraftige regnskura starta. Etter en time var bøtta godt over halvfull.

Bøtta har en diameter på 24 centimeter i bunn og er 19,5 centimeter høy, og det var elleve centimeter med vann i bøtta da regnet var over.

– Vi har kommet fram til at dette er nedbør tilsvarende 102 millimeter, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Geir Ottar Fagerli.

(Saken fortsetter under video)

I går ettermiddag kom det ekstremt mye nedbør på kort tid i Ogndal i Nord-Trøndelag.

Gårdbrukerne i Mokk har aldri vært med på lignende nedbør, så derfor bestemte de seg for å dokumentere det de kunne.

Uoffisiell norgesrekord

Høner Ogndal

Slik så det ut hos hønene dagen etter den enorme nedbøren.

Foto: Kristin Delbekk

– Hvis dette er riktig, og her vil jeg ta store forbehold, så er det ekstremt. Det er en solid, uoffisiell norgesrekord. Det skal nesten ikke gå an, sier han.

Fagerli sier at norsk natur tåler slike regnskurer dårlig.

– I tropiske strøk kan det komme regnskyll på omtrent 50 millimeter i timen, og det har også skjedd i Norge, men da blir det fort naturskader, sier meteorologen.

Betongbru tatt av vannet

Det som er sikkert er at det var en del kraftige torrdenbyger i Nord- og Sør-Trøndelag mandag ettermiddag, men værvarslinga i Bergen har ingen målestasjoner i nærheten av Mokk som verken kan avkrefte eller bekrefte de 102 millimeterne.

– Det kan derfor ikke bli noe annet enn en uoffisiell norgesrekord, for det stilles strenge krav til målingene, sier Fagerli.

Det er Steinkjer kommuneskoger som eier landet i Mokk, og Pål Malmo sier landskapet ser herpet ut.

– Dette er helt vilt. Ei solid betongbru er tatt av vannet og veiene er gravd tvers over flere steder. Jeg har aldri opplevd maken, sier han til NRK.

Store bekker i åkeren har blitt til etter ekstremnedbør i Ogndal mandag ettermiddag.

Denne åkeren flommet over da det kom over 100 millimeter nedbør på en time mandag ettermiddag.