Hopp til innhold

Mattilsynet måtte avlive 29 katter

29 katter ble avlivet på en gård utenfor Frøya i Sør-Trøndelag mandag. Flere hadde tarmparasitter og verkebyller.

Mattilsynet måtte avlive 29 katter etter dårlig dyrehold på utenfor Frøya.

Mattilsynet måtte avlive 29 katter.

Katt med tarmparasitter

Flere av kattene hadde tarmparasitter.

Foto: Mattilsynet

I øyregionen utenfor Frøya ble 29 katter avlivet i går, etter at en gårdeier ikke ryddet opp i problemene etter flere bekymringsmeldinger og en advarsel fra Mattilsynet. Hvor mange katter som fortsatt er igjen i området er vanskelig å si.

– De vi ikke ser, de ser vi ikke. Det er alltid flere katter enn de vi ser, sier Steinar Johnsen som er distriktssjef for Mattilsynet i Hitra og Frøya.

Hvert år avliver Mattilsynet opp mot 100 katter på Hitra og Frøya.

Les også: Mattilsynet har ikke oversikt over bekymringsmeldingene de får

Problemene oppstår gjerne når det blir for mange katter spredt utover et lite område.

– Da får du en oppblomstring av eierløse katter og etter hvert vil de få sykdommer som mark, ørebetennelse og andre virus- og bakteriesykdommer, sier Johnsen.

Tidligere eiere slipper unna

Ingen har ansvaret for ville katter i Norge, så lenge de holder seg friske. Det er først når de blir syke at Mattilsynet kobles inn.

– Det er et problem, sier Johnsen.

Hvert år må Mattilsynet bistå med å ta livet av ville katter. 29 av dem utenfor øyregionen på Frøya i går. Han mener folk misforstår sitt ansvar når de begynner å fore ville katter.

– Begynner du å fôre en katt tar du på deg et ansvar, da kattene vil formere seg etter hvert. Da har den som fôrer kattene et ansvar for dyrene. Det tenker de ofte ikke igjennom før de begynner å sette ut mat.

Les også: 84-åring trues med gigantregning fordi hun mater kattene i nabolaget

Fra tam til vill

Norsk huskattforening liker dårlig at ville katter ofte omtales som villkatter. På sine nettsider skriver de at de såkalte villkattene som det ofte refereres til i media i sin helhet er katter som har vært noens kjæledyr og avkom av disse. At det blir stadig flere hjemløse katter skyldes altså i første rekke menneskelig svikt og ansvarsfraskrivelse.

– Vi i Mattilsynet kaller det eierløse katter og ikke villkatter, for i Norge er det Gaupe som er villkatt, sier Johnsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ørebetennelse hos ville katter er ikke uvanlig

Flere av kattene som ble avlivet på Frøya hadde ørebetennelse. Ifølge Mattilsynet er det ikke uvanlig blant ville katter.

Foto: Mattilsynet

Uansvarlige eiere

Å få dyr i huset er et stort ansvar, og Johnsen mener det er stor forskjell på hund og katt i Norge.

– Katter får du ofte gratis, mens hunden koster penger. Det er lettere å skaffe en katt og den har kanskje ikke den verdien som andre dyr har.

Han mener det også er en misforstått sannhet at katter klarer seg godt på egen hånd. Hvert år reiser mange familier på ferie og lar katten være igjen alene hjemme.

– På vinteren i Norge er det for tøft å være katt. De er ikke bygd for å være ville dyr.

Les også: -Katteeiere truer oss til å ta kattene deres før ferieturen

Unødvendig ressursbruk

Mattilsynet bruker mye tid og penger på katter som privatpersoner har kastet på dør.

– Det er jo vår jobb å ta oss av syke dyr. Vi bruker store ressurser på det, både mannskapsmessig og penger.

– Det hadde vært bedre om folk kunne ta vare på kattene selv. De må huske å merke dem og kastrere dem, og tenke seg godt om før de skaffer seg dyr, med det ansvar som følger med.