Hopp til innhold

84-åring trues med gigantregning fordi hun mater kattene i nabolaget

Mater du eierløse katter kan det koste deg dyrt. Det har en 84 år gammel kvinne i Kjøpsvik i Nordland fått erfare.

Katter i Tysfjord

Tre katter som Dyrebeskyttelsen har reddet i Tysfjord. Nå håper de å finne et hjem til dyrene, men de aller fleste eierløse kattene i Tysfjord må avlives.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Kvinnen fra Kjøpsvik i Tysfjord har nemlig fått et brev fra Fylkesmannen i Nordland med en klar advarsel.

– Det er slik at fôring av eierløse katter bidrar til å øke bestanden. Du kan risikere å bli holdt økonomisk ansvarlig for arbeidet med å fange inn kattene, står det blant annet i brevet, skriver Avisa Nordland.

Imidlertid har 84-åringen ikke tenkt å gi seg med det første.

– De har sagt at jeg kunne bli økonomisk ansvarlig, men det blir ikke aktuelt. Da går jeg heller i fengsel, sier hun til NRK.no.

Katteplage

Advarselen fra Fylkesmannen kom etter at kvinnen først hadde sendt et brev hvor hun klaget på behandlingen av kattene i bygda.

I Tysfjord kommune sliter de nemlig med flere hundre eierløse katter som har blitt en pest og plage for mange av innbyggerne.

Kommunen har lenge forsøkt å gjøre noe med problemet, men kattene minsker foreløpig ikke i antall.

– Jeg føler at jeg ikke har noe valg. Det er ikke min feil at kattene er her og jeg orker ikke å se dem lide, sier 84-åringen til NRK.no.

– Har loven på min side

Kvinnen mener at hun har loven på sin side.

– Det står i dyrevelferdsloven paragraf 4 at man ikke har lov å la dyr lide. Det har jeg gjort mer enn en gang, og det vil jeg ikke noe mer, forklarer hun.

– De hadde vært her om jeg hadde matet dem eller ikke. De hadde gått her som noen vrak hvis jeg ikke hadde gitt dem mat, fortsetter hun.

– Påtar seg ansvaret

Imidlertid følger det altså med et ansvar dersom man mater eierløse katter.

– Folk har ikke ansvaret for ville dyr, men straks de begynner å mate dyrene påtar de seg samtidig det juridiske ansvaret for dyrene og deres velferd, sier distriktssjef Hugo Kalstad i Mattilsynet i Ofoten.

Han forteller at det er en den generelle tolkningen av paragraf 24.

– Man kan ikke bare ta et skritt, uten å følge opp videre. Tar man inn et sykt og skadet vilt dyr inn i huset, så har man ansvaret for å gjøre noe med det. Det er i så fall et klart brudd på loven om man ikke gjør det, forklarer han.

Konflikt

Kalstad innrømmer imidlertid at dette ikke er en lett sak.

– Disse to paragrafene står i konflikt med hverandre. Det er alltid et dilemma i sånne saker. Men vi oppfordrer uansett folk om å tenke seg om før de mater eierløse katter, sier han.

– Hvis katten får ubegrenset tilgang til mat så vil de yngle mer og da vil problemet bare øke. Jeg har full forståelse for at folk ikke vil at kattene lider, men over tid er de med på gjøre problemet større, fortsetter distriktssjefen.