NRK Meny
Normal

Løp for livet i tunnelen

Vogntogsjåfør Leo Fisker (58) løp for livet da vogntoget hans tok fyr i Hitratunnelen i går kveld. Brannvesenet var maktesløse.

Brann tunnel Hitra

Det ble dramatisk da vogntoget til Leo Fisker (58) begynte å brenne i Hitratunnelen.

Foto: Montasje: Camilla Bilstad / NRK

- Jeg var livredd for røyken. Den eneste tanken jeg hadde i hodet var å komme meg ut av tunnelen. Jeg måtte få frisk luft, sier Leo Fisker, vogntogsjåfør til NRK.

Den danske sjåføren var kommet halvveis i Hitratunnelen i går kveld da han merket at noe var galt.

- Jeg var helt nederst i tunnelen da jeg merket at det var røyk i førerrommet. Jeg stoppet bilen, og ringte brannvesenet umiddelbart. Innen jeg hadde lagt på røret sto bilen i full fyr, forteller han.

Brannvesenet hjelpeløse

Brannvesenet kom raskt til stedet, men røykutviklingen var for sterk til at mannskapene fra Hitra-siden av tunnelen kunne ta seg inn.


- Det er spesielt med brann i tunneler. Mannskapene fra Hitra klarte ikke å ta seg inn i tunnelen fordi det var for røykfullt. Vindtrekken gjorde at det var brannvesen fra Snillfjord som gikk inn i tunnelen og slukket brannen tilslutt, sier lensmann Dagfinn Herskedal ved Hitra lensmannskontor til NRK.

Måtte føle seg frem

I mellomtiden befant Fisker seg nede i røykhavet alene. Han begynte å løpe oppover mot utgangen, men det var så mye røyk at det var vanskelig å se noe som helst.

- Det var utrolig mye røyk. Jeg så nesten ingenting, så jeg måtte føle meg frem langs tunnelveggen for å finne veien ut, sier han.

Mens han løp oppover mot utgangen, kvernet tankene rundt tidligere tunnelulykker.

- Jeg tenkte på den ulykken i Østerrike for noen år siden der mange mennesker brant inne i en tunnel, sier han.

Totalt utbrent

Fisker mener stigningen opp til utgangen var 700-800 meter.

- Det var hardt. Jeg ble veldig sliten, og røyken holdt på å ta meg igjen, sier han.

Fisker kom seg helskinnet ut, men vogntoget ble totalt utbrent. Fisker jobber for det danske transportfirmaet Atea Transport, og skulle til vindmølleparken på Hitra for å levere en girkasse verdt tre millioner.

(Teksten fortsetter under bildet)

Utbrent vogntog
Foto: Erik Skarrud / NRK

Verdifull last reddet

- Det utbrente vogntoget er tauet til Orkdal, mens hengeren med frakten som skulle til vindmølleparken står igjen på parkeringsplassen til hurtigbåten her på Hitra, sier Herskedal.

I natt tok Fisker inn på Dolmsundet hotell på Hitra, og skal i dag forklare seg for politiet.

- Vi skal ha en samtale og avhøre den danske sjåføren i løpet av dagen. Heldigvis ble det ingen personskade, sier Herskedal.