Hopp til innhold

Kystfiskerne frykter for framtida

Kystfiskerne protesterer på Fiskeridepartementets forslag om å øke minstemålet på sei. – Dette vil ødelegge kystfisket, sier fiskerinæringen.

Sjarken "Vikagut" fra Roan på tur inn til Nordøyan med dagens fangst

Seien må i framtida være større før fiskerne får lov til å fange den. Fiskerinæringa på Trøndelagskysten mener dette vil ødelegge kystfiskernes inntektsgrunnlag. (Bildet er fra Nordøyan på trøndelagskysten)

Foto: Knut Grindvik

Seifiske har til alle tider vært viktig for kystfiskerne. Minstemålet på fisken har til nå vært 40 centimeter. Men fiskerne i Midt-Norge har også hatt dispensasjon til å ta mindre fisk.

Nå er det foreslått å øke minstemålet til 45 cm, og å fjerne ordningen med dispensasjon.

– Storkapitalen vil råde

Sei

Forslaget om å fjerne dispensasjonen til å fange mindre sei skaper harme.

Foto: Scanpix / Scanpix

Sei på 45 centimeter finnes det imidlertid lite av nær kysten.

– Når seien når en viss størrelse setter den kursen mot havet for å gyte. Da er den ikke tilgjengelig for den kystnære flåten, men for trålere og store båter, sier Jon Forfod, som driver fiskemottak i Roan.

– Storkapitalen vil råde, sier han.

Dersom forslaget blir gjennomført, vil dette ifølge Forfod gå hardt utover arbeidsplasser både på land og på sjøen.

– Dispensasjonen har vært avgjørende for at vi i det hele tatt skal kunne utøve dette fisket.

– Fiskerisamfunn rammes

Lillian Hansen

Fiskeripolitisk talskvinne Lillian Hansen (Ap) vil at forslaget skal forankres i forskning.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Forslaget fra Fiskeridepartementet er nå ute på høring. Stortingsrepresentant for Ap, Arne Haugen, mener forslaget umulig kan bli gjennomført.

– Med den innsikten jeg har fått om konsekvensene dette vil gi for kystfiskerne, tror jeg ikke på en endring, sier Haugen.

Han får støtte fra fiskeripolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Lillian Hansen.

– Vi har fått veldig mange reaksjoner på forslaget fra fiskerisamfunn som vil bli hardt rammet av en slik endring, sier fiskeripolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Lillian Hansen.

– Ikke basert på forskning

– Minstemål som reduserer beskatningen av umoden fisk kan bidra til en bedre utnyttelse av bestandens vekstpotensial, samtidig som det også øker sannsynligheten for god rekruttering til bestandene. Dette vil kunne øke det langsiktige utbyttet og lønnsomheten i næringen, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen på departementets hjemmeside.

Ministeren vedgår at en slik endring vil kunne være utfordrende for deler av næringa, og kan medføre negative konsekvenser i en overgangsfase.

Regulering av fisket skjer tradisjonelt som en følge av råd fra forskere. Bestand og beregnet gjenvekst avgjør hvor mye og hvor det skal fiskes.

Lillian Hansen sier flere har påstått at økt minstemål på sei ikke er basert på forskning.

– Dette vil vi forhåpentligvis få avklart, sier hun.