Hopp til innhold

Kronprinsen la ned grunnstein: – Studentersamfundet er kjempeviktig

I 1927 la kronprins Olav ned grunnsteinen til det runde, røde huset i hjertet av Trondheim. 94 år senere er det barnebarnet Haakon som markerer starten på en etterlengtet utvidelse.

Kronprins Haakon legger ned grunnsteinen til nye Studentersamfundet i Trondheim

Kronprins Haakon fikk hjelp av leder i Studentersamfundet Fredrik Akre da grunnsteinen til nybygget på Samfundet ble lagt.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Det var 700 studenter i Trondheim da Samfundet ble bygget. I dag er det nærmere 40.000, og behovet for en utvidelse av det ikoniske huset er stort.

– Samfundet er kjempeviktig. Det er veldig bra, gøy å drive med og motiverende. Noe av det dere kommer til å huske best fra studietiden, er akkurat det dere opplevde i forbindelse med studentaktiviteter på Samfundet.

Det sa kronprins Haakon til studentene i Trondheim da han kom for å legge ned grunnsteinen til nybygget.

Ga råd til studentene

Studentersamfundet i Trondhjem er Nordens største studentsamfunn og Norges tredje største konsertarrangør. Det røde huset er også en arena for blant annet debatter og kulturfestivalen UKA.

Før grunnsteinen ble lagt, var kronprinsen innom Storsalen, hvor han deltok i en prat med tre av dem med lederverv i studentsamfunnet. Temaene spente fra studentlivet under korona, til om kronprinsen spiser fredagstaco (han gjør det).

Kronprins Haakon på Studentersamfundet 21. oktober 2021

Kronprins Haakon tok seg tid til en samtale med leder i Studentersamfundet Fredrik Akre, UKA-leder Max Meinich og temaansvarlig Sunniva Skurtveit.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Den kongelige gjesten hadde også en oppfordring til studentene:

– Av og til synes jeg dere bør sette ned farten og bare ta inn det som skjer. Se rundt dere, se på ansiktene, kjenn på energien. Ofte så går vi så fort gjennom ting, men det er så mye fint underveis. Så husk å ta det litt innover.

Illustrasjon av nybygget til Samfundet

Og slik vil nybygget på baksiden av det opprinnelige bygget se ut. Det er tegnet av Eggen arkitekter.

Illustrasjon: Eggen arkitekter

– Nå får vi inkludert flere studenter

Ordstyrer og temaansvarlig Sunniva Skurtveit sier det betyr mye at Samfundet nå blir utvidet.

– Det er helt fantastisk. Nå får vi inkludert enda flere studenter i denne fantastiske frivilligheten, sier hun.

Student Erlend Eikeland Uthaug sier seg enig i at det nå er på tide.

– Bygget har ikke vært oppgradert siden 1950-tallet, så for at alle studenter skal kunne få mulighet til å være med på frivilligheten, festen og moroa, er det veldig viktig at vi får dette nybygget.

Erlend Eikeland Uthaug

Erlend Eikeland Uthaug studerer statsvitenskap på andre året. Han synes det var fint at kronprinsen tok seg tid til å prate med studentene i Trondheim.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Tredjeårsstudent Gøril Strid Buholt sier alle er sultne på å få til noe sosialt nå etter pandemien, og at det blir stor stas å få et nytt studentersamfunn.

– Det vil hjelpe veldig å få tilbake det sosiale Samfundet.

Skal stå ferdig i 2023

Truls Gjestland har vært frivillig under UKA i 30 år. Han er også kansler i De Sorte Faars Ridderskab – «Studentersamfundets ordenskapittel som belønning for særlig og utmerkede fortjenester».

– Der er også kronprinsen medlem, så derfor er jeg her i dag. Det er også jeg som sørget for at vi fikk kjøpt den tomta vi står på nå, der nybygget skal komme, sier kansleren stolt.

Det symbolske startsskuddet gikk altså denne torsdagen; det blir byggestart før jul, og nye Studentersamfundet skal stå ferdig sommeren 2023.

Utvidelsen på 4800 kvadratmeter vil koste i overkant av 200 millioner kroner, og det er både stat, fylkeskommune og private aktører som står for finansieringen.

Studentersamfundet i Trondheim

Samfundet eies og drives av rundt 16.000 medlemmer, og gjennom årenes løp er det langt fra bare studenter som har vært innom for fest og moro.

Foto: Hans H. Bjørstad