Kommunen skal granske Trønderenergi

Trondheim kommune kan ha gått glipp av syv millioner kroner årlig etter at de kjøpte seg inn i Trønderenergi. – Vi ønsker alle opplysninger på bordet, sier leder i kontrollkomiteen i Trondheim, Rolf Jarle Brøske.

Rolf Jarle Brøske

Han vil ha alt på bordet når Trønderenergi skal granskes, leder i kontrollkomiteen i Trondheim, Rolf Jarle Brøske.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Trondheim kommune brukte over en halv milliard kroner på å kjøpe ti prosent av aksjene i kraft- og nettkonsernet Trønderenergi i 2008.

Nå vil kontrollkomiteen i kommunen ha svar på hvorfor lønnsomheten og utviklinga ikke har vært som lovet, da kommunen kjøpte aksjene, skriver Dagens Næringsliv.

Trønderenergi hovedkontor

Trønderenergis hovedkontor i Trondheim. Nå starter gransking av styringa av selskapet.

Det skjer etter at kommunen nettopp har fått en omfattende rapport der selskapet blir kritisert for ikke å ha nok profesjonell eierstyring, og der styringa av Trønderenergi blir kalt for uryddig.

Vil ha alt på bordet

– Vi gransker selskapet for å se hvordan utviklinga har vært etter at kommunen gikk inn som eier i 2008, sier leder i kontrollkomiteen i Trondheim kommune, Rolf Jarle Brøske til NRK.

–Nå vil vi ha alle opplysninger på bordet. Vi skal granske om alle forutsetningene er innfridd etter at kommunen gikk inn som eier i Trønderenergi. Etterpå vil det bli tatt stilling til hvordan Trondheim kommune skal forholde seg til Trønderenergi framover, sier Brøske.

Trønderenergi forklarer mesteparten av lønnsomhetssvikten med fallende og lave kraftpriser.

Taper millionbeløp hvert år

Brøske sier til NRK at kommunen, slik situasjonen er nå, taper millionbeløp på investeringa i selskapet.

– Rådmannens beregninger viser at bykassen så langt har gått glipp av syv millioner kroner hvert eneste år, fordi Trondheim kommune har puttet penger i Trønderenergi i stedet for å la pengene stå i kraftfondet som før, sier Brøske.

Kontrollkomiteen møtes for å behandle kommunens eierskap i Trønderenergi i slutten av denne måneden.

– Kommunen har bare vært medeier i selskapet siden 2008, er kommunen for utålmodig?

– Min oppgave er å se om de føringer som ble lagt før kjøpet av aksjene er innfridd, sier lederen i kontrollkomité-lederen.

Sviktende lønnsomhet

Trønderenergi forklarer mesteparten av lønnsomhetssvikten med fallende og lave kraftpriser.

– Det er først og fremst kraftprisene som er avgjørende her, tror vi. De kraftprisene som lå til grunn i 2008 da Trondheim kommune kjøpte seg inn i Trønderenergi, er endret i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi til NRK.

– Vi tar det at Trondheim kommune gransker oss til etterretning. Det er en hver eiers fulle rett å se på eierskapet sitt og de føringene som lå til grunn den gangen de gikk inn i Trønderenergi, sier Wuttudal.

Tilbys flere aksjer

Trondheim kommune har nå et konkret tilbud om å kjøpe flere aksjer i Trønderenergi. Årsaken er at fem av de 24 eierkommunene ønsker å selge seg ut.

Et kjøp av flere aksjer frarådes av kommunaldirektør Carl-Jacob Midttun i Trondheim, skriver Dagens Næringsliv.