Hopp til innhold

Ny rapport: For mange politikere i styret

Uryddig styring, mange politikere i styret, og høyere nettleie etter fusjonen. Kritikken mot TrønderEnergi er hard i en revisjonsrapport som ble lagt fram i dag.

Revisjonsrapport presentert for eierne.

Tirsdag ettermiddag ble revisjonsrapporten lagt fram for eierne av TrønderEnergi.

Selskapet eies av 24 kommuner i Sør-Trøndelag og Nordmøre Energiverk AS.

TrønderEnergi har solid økonomi, men selskapet har hatt store utfordringer etter fusjonen med Trondheim Energi Nett i 2010, går det fram i den nye rapporten.

LES OGSÅ: TrønderEnergi ut av Uganda

Rolf Jarle Brøske, leder i kontrollkomiteen i Trondheim

Leder i kontrollkomiteen i Trondheim, Rolf Jarle Brøske, mener strømkunder er ført bak lyset etter fusjonen fordi strømprisen har økt.

Foto: Anne Heidi Røstad

Ført bak lyset

Dette står i rapporten som ble presentert for eierne tirsdag:

  • Nettfusjonen har ført til høyere nettleie for kundene i Trondheim og Klæbu, og lavere nettleie for distriktskundene. De forventede synergieffektene etter fusjonen er foreløpig ikke tatt ut.

– Spesielt for strømkunder i Trondheim har fusjonen ikke ført til en nedgang i strømregninga, som man hadde blitt forespeilet på forhånd. Det er å føre strømkunder bak lyset, sier leder i kontrollkomiteen i Trondheim, Rolf Jarle Brøske.

Konsernsjef i TrønderEnergi, Ståle Gjersvold

Konsernsjef i TrønderEnergi, Ståle Gjersvold, ber eierne være tålmodig og sier det tar tid å få på plass alt etter en stor fusjon.

Foto: Anne Heidi Røstad

Konsernsjef i TrønderEnergi, Ståle Gjersvold, ber eierne være tålmodig.

– Det tar litt lengre tid enn tre år å få full synergieffekt fra en så stor fusjon. Det er ikke spesielt overraskende, sier han.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

– En av årsakene er at vi undervurderte kompleksiteten og størrelsen ved å fusjonere så store selskap, sier han.

For mange politikere

Rapporten peker på at TrønderEnergi bør ha flere faglig sterke personer i styret, og bør tenke mindre på at eierne skal være representerte, noe som ofte fører til inhabilitet.

Dette står i rapporten:

  • Eierstyringen i TrønderEnergi kan bli mer profesjonell, og det gjelder særlig valg til styret. Vi anbefaler eierne å gjøre styret til et organ sammensatt av personer som er valgt først og fremst på grunn av kompetanse, ikke tilknytning til eierkommuner. Både selskapet og eierne vil tjene på et styre som er mer uavhengig av eierkommunene og mer profesjonelt sammensatt.

– V i dokumenterte at en ordfører i styret til TrønderEnergi ikke erklærte seg inhabil under behandlinga av en sak i sin kommune. Syv andre ordførere i bedriftsforsamlingen burde erklært seg inhabile, sier prosjektleder i Revisjon Midt-Norge IKS, Frode Singstad.

– Dette tror jeg skyldes uvitenhet, sier styreleder i TrønderEnergi, Per Kristian Skjærvik.

– Skjerping må til?

Ja, det kommer til å skje.

Solid selskap

Rapporten skal nå behandles i alle de 24 kommunene som eier TrønderEnergi.

Etter fusjonen framstår kraftselskapet fortsatt solid, står det i rapporten:

  • TrønderEnergi fremstår som et solid selskap, også etter de store oppkjøpene det har vært gjennom. Selskapet er lønnsomt, men har utfordringer med lavere kraftpriser. Selskapet har gjennomført tiltak for å bedre lønnsomheten, og utbyttet til eierne er i en overgangsfase planlagt halvert. Selskapet bør ha videre fokus på effektivisering.
Rapport ble lagt fram for eierne av TrønderEnergi

En ny revisjonsrapport ble lagt fram for de 24 eierkommunene til TrønderEnergi tirsdag.

Foto: Anne Heidi Røstad