Hopp til innhold

Kommune krever at minst én av ti er lærlinger

Politikerne i Trondheim kommune krever at firma som skal få byggeoppdrag for dem må ta inn lærlinger og ha arbeidere med fagbrev. – Dette er kjempeviktig, sier direktør i Håndverkerforeningen.

Tore Waagenes, Ola Granøien, Kristian Dahlberg Hauge

Daglig leder i Trønderblikk Tore Waagenes fagarbeider Ola Granøien og direktør for Håndverkerforeningen i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge er samstemte i støtten til vedtaket til Trondheim kommune.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det er et kjempebra vedtak. Det er viktig å få fram lærlinger slik at de blir flinke. Jeg var utplassert gjennom skolen som lærling i bedriften jeg nå er ansatt i, sier fagarbeider Ola Granøien.

Han gått fra å være lærling til å bli fagarbeider og er nybakt norgesmester i blikkenslager og ventilasjonsfaget.

– En milepæl

– Lærlinger er positivt for bedriftene, sier Tore Waagenes i Trønderblikk. De er en bedrift med 16 ansatte som satser på lærlinger.

– Jeg tror dette er en milepæl for framtida vår fordi kompetansen forsvinner om vi ikke har oppdrag som opplæringsbedrifter.

Regnestykkene som forteller noe om hva som er i ferd med å skje i Norge, er tydelige. Om utviklinga fortsetter som nå kommer Norge til å mange 90.000 fagarbeidere om ti år. 30.000 av dem innen byggenæringa. Det viser beregninger fra Håndverkerforeningen.

– Tar samfunnsansvar

Trondheim kommune har vedtatt at minst ti prosent av arbeidet på kommunens store byggeprosjekter skal utføres av lærlinger. Dessuten skal minst 50 prosent av arbeidet gjøres av faglærte.

Kommunen vil forhindre useriøse aktører i byggebransjen, samtidig som de sikrer flere lærlingplasser i bygg- og anleggsbransjen.

Ola Granøien

– Dette er et kjempebra vedtak, sier fagarbeider Ola Granøien

Foto: Morten Andersen / NRK

Positivt med tydelige krav

– Alle er tjent med at det stilles krav. Den offentlige sektor er stor. Den har innkjøpsansvar, sier direktør Håndverkerforeningen i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge.

De har 250 medlemsbedrifter fra 22 ulike håndverksfag og er en stor aktør for påvirkning av rammebetingelser i regionen.

– Det er kjempeviktig at vi har fått et vedtak som støtter bedriften som tar samfunnsansvar, sier Dahlberg Hauge.

– Kontroll må til

Det er flere kommuner som har vedtatt å satse på lærlinger innen offentlig arbeid. Det har også regjeringa. De legger fram et forslag om at alle bedrifter som er relevante for lærlinger, må ha en minst en lærling per oppdrag de gjør for staten. Dahlberg Hauge mener vedtaket fra Trondheim viser vei.

– Dette er et konkret vedtak, sier han.

Dalberg Hauge tror ikke dette blir for dyrt for bedriftene og at de blir presset ut på gruunn av disse kravene. Han legger ikke vekt på at det kan være konkurransevridende.

– Alle er tjent med at det stilles krav. Nå blir kontrollen den viktige oppgaven.