Hopp til innhold

Bedriftene ønsker seg folk som henne

Snekker Lise Lotte Hauge (22) liker store bygg. Fagarbeidere som henne er yrkesgruppen bedriftene sliter mest med å få tak i.

Ble snekker på Oslos nye prestisjebygg

Forskallingssnekker Lise Lotte Hauge (22) bygger Oslos nye storstue, nye Deichmanske bibliotek.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Jeg tror pappa er veldig stolt av meg, for han kommenterer at jeg går i hans fotspor, sier hun som bygger Oslos nye storstue for kunnskap og opplevelser.

Arbeidslaget har akkurat håndtert en rad med støttesøyler som hver veier 270 kilo til en del av nye Deichmanske bibliotek, rett ved Operaen i Oslo.

– Det er moro å få være med på å bygge ting som folk setter pris på. Du kan komme tilbake om 30 år og si at det der har jeg faktisk vært med og bygd, når du får egne barn og kan ta med de og si at ja, her har jeg vært og bygd. Også dette bygget her da, som er midt i Oslo, som alle ser ! Forskallingssnekker Lise Lotte Hauge i Skanska smiler.

– Mangler faglærte overalt

Det er sånne som henne norske bedrifter er mest i beit for. Fagarbeidere som snekkere, murere, elektrikere og rørleggere, for eksempel. Sånn var det i fjor og året før det også.

Det viser rekrutteringsselskapet Manpower Groups globale undersøkelse, Talent Shortage, der 42.341 arbeidsgivere i 43 land er intervjuet, av dem 751 norske.

Også globalt er det nå fagarbeidere som er vanskeligst å rekruttere.

Maalfrid Brath

Maalfrid Brath i Manpower mener Norge raskt må rekruttere flere til yrkesfag.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

– Vi har i en årrekke importert arbeidskraft, men over tid vil fagarbeidermangelen globalt påvirke arbeidsmarkedet. Veldig mange vil kanskje reise hjem dersom lønningene blir mer harmoinisert i de enkelte landene. Det er jo en utfordring for Norge, for hvor skal vi hente fagkompetansen, spør konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

Forslag om nye tiltak for å få flere fagutdannede har kommet fra mange hold de siste årene.

– Det er veldig mange, gode ambisjoner for å øke antall faglærte, men vi ser at utviklingen ikke går raskt nok. Vi må ha flere i fagopplæring og vi må øke antall lærlinger. Jeg tror også vi må redusere kravene til teori i utdanningene, så frafallet blir mindre enn i dag, sier den norske Manpowersjefen.

Bygger nytt bibliotek

Fagarbeidere som Lise Lotte Hauge er de vanskeligste å rekruttere for norske bedrifter. Rekrutteringssjef Christian Scheen i entreprenøren Skanska vil ha flere som henne.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– En fin karriere

Håndverkerfaren til snekker Lise Lotte Hauge inspirerte henne til å ta fagutdanning. Ikke så rart kanskje, at han er stolt av datteren i dag.

Rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska mener mange flere ungdommer burde få den oppfordringen.

– Mange flere enn nå burde ta fagutdanning. Vi må fremsnakke yrkesfag, som gir en fin karriere med mange muligheter for egenutvikling, sier han. Manpowerundersøkelsen viser det vi opplever, vi trenger flere fagarbeidere, men vi må jobbe langsiktig for å få ungdom til å ville velge et fag, sier han.

AKTUELT NÅ