Kan bli rekordjakt på elg til høsten

Blir rådene fra Nord-Trøndelag fylkeskommune fulgt, kan det bli tatt ut flere elg enn noen gang før når elgjakta starter i høst.

Elg

Rekordmange elger kan bli skutt i jakta til høsten, om kommunene i Nord-Trøndelag skal få ned elgbestanden sin.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

– I høst må vi sannsynligvis ta ut mer elg enn vi noen gang har gjort før her i Nord-Trøndelag, forteller rådgiver i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Rune Hedegart til NRK.

Til sammen er det anbefalt fra Naturdata å ta ut 5900 dyr når elgjakten starter til høsten.

– Bestanden øker

Rune Hedegart

Rådgiver i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Rune Hedegart, mener det bør felles mer elg i fylket for å nå kommunemålene.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Naturdata fikk i oppdrag å utarbeide en rapport i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) som viste elg- og hjortebestanden i kommunene i Sør-Trøndelag. Det er på bakgrunn av denne at anbefalingen er kommet.

Ifølge Hedegart er det viktig at elgbestanden ikke blir for stor.

– Vi tror det er for mange dyr nå, og derfor mener vi denne anbefalingen er riktig. Vi tror nesten det burde vært tatt ut enda flere dyr enn de anbefalte 5900, sier han.

Blir bestanden for stor sliter det på dyrene, forklare Hedegart. Det blir kamp om maten, noe som gjøre dyrene stresset og fører til at de tar sjanser – som for eksempel å krysse jernbaner og veier, noe som koster dem livet.

Rådgiveren sier det er dårlig utnyttelse av ressursene.

– I tillegget til å være potensielt livsfarlig for bilisten som kjører på dyret, er det også mye dyrelidelse involvert. Kjøttet blir også ofte kastet og ikke brukt til mat, sier han.

Må ha hjelp av jegerne

Hedegart understreker at rapporten fra Naturdata er utarbeidet for å vise kommunen hvordan de skal nå målene de har satt seg. Målet er å få bestanden noe ned, og det målet får støtter rådgiveren.

– Resultatene vil komme ganske fort om vi skyter nok dyr, men får å få til det er det viktig at vi også har god hjelp fra jegerne i fylket, sier han.

Det er om lag 5000 aktive jegere i Trøndelag, og Hedegart tror derfor ikke det blir noe problem å ta ut de dyrene som er anbefalt. Samtidig er det mye jobb knyttet til det å felle dyr, noe som kan gjøre noen jegere skeptiske.

– Det er mye kjøtt- og etterarbeid når du feller et dyr, og noen syns det blir mer slakt enn jakt når det er såpass mange dyr som skal felles. Samtidig er det mange jegere så det det blir ikke så mange ekstra dyr per jeger, sier Hedegart.

Elgjakta starter i september de fleste steder i Norge.