Hopp til innhold

Iskald øvingsøkt i råka

Soldater fra nasjonalgarden i Minnesota hoppa i råka på Romsjøen i dag. De norske heimevernssoldatene var ikke dårligere.

Isbading

Det er et sekund siden sersjantmajor Mike Worden gikk ut i råka. Det var militær isbad-øvelse på Romsjøen i Stjørdal i dag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– I love Norway!, ropte soldaten Mike, og gikk i vannet på Romsjøen i Stjørdal. Han ble borte et sekund i den mørke råka før han kom opp igjen. Soldaten tilhører The National Guard i Minnesota, tilsvarende heimevernet i Norge. Amerikanerne har vært i landet ei ukes tid, og i dag isbada både nordmenn og amerikanere som en del av øvelsa.

Isbading Romsjøen

Råka på Romsjøen var ryddig anlagt foran dagens øvelse.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Hot nok

Amerikanerne er på årvisst besøk, og isbading er en del av treninga. Mike Worden synes det var ei frisk øvelse.

– Det var et oppkvikkende bad. Fint at vi alle får mulighet til å ta en slik dukkert, sier Mike Worden etter å ha gjenvunnet det meste av kroppsvarmen.

Sersjantmajoren tilføyer at han liker Norge godt også etter det iskalde badet i råka. Norske heimevernssoldater tok den samme dukkerten. De fleste uten uniform, men i undertøyet.

Isbading

Norske heimevernssoldater tok seg også en dukkert.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Gard Ommedal er major i HV12. Han forteller at amerikanerne får kunnskap om hvordan de kan bruke vinteren.

Major Ommedal

Major Gard Ommedal i HV12 forteller at amerikanerne lærer mer om hvordan de kan takle vinterlige forhold.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– De driver ikke med eksakt samme trening hjemme i Minnesota, selv om det kan være kaldt der også. Vintertrening har de fått her i 44 år, sier major Ommedal.

Siste fra Trøndelag