Hopp til innhold

Her er de beste fiskeplassene fullbooka til 2030

Lenge var laksen i elva Søråa en godt bevart hemmelighet. – Det er sjelden vi hører at laksevald er fullbooka ti år fram i tid, sier bransjen.

Laksefiske i Søråa.

GRUNN ELV: Søråa er mindre enn naboelva Namsen. Innimellom er den ganske stri, noe mange laksefiskere liker.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

I skyggen av elvenes dronning, Namsen og kong Haralds faste fiskeelv, Bjøra, finner vi Søråa. Den minst kjente av de tre elvene i Namsenvassdraget.

I generasjoner har er det stort sett vært lokalbefolkningen sjøl som har fått nyte godene ved å fiske i den strie, smale og forholdsvis grunne elva. Storlaksene på oppimot 21 kilo har det vært lite snakk om. Sjelden har vi sett bilder i lokalavisene av laksestart og fangst.

Søråa har vært en liten hemmelighet for lokalbefolkningen og de få tilreisende, hovedsakelig danske laksefiskerne.

Laksefiske i Søråa

FIN FANGST: Raaum-valdet leverer. Fluefiskeren Cato Wennevik (t.h) har fått en 11-kilos laks. Ole Inge Raaum (t.v.) kjenner Søråa som sin egen bukselomme. Bernt Storvold i midten.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

En drøm for fluefiskere

Kameratene Bernt Storvold og Cato Vennevik møter oss ved Søråas bredd. Med seg har de en laks på 11 kilo, fisket med flue og dratt i land etter en stri kamp i strykene. Det er dette de to kameratene liker. Kampen mot naturkreftene og en sterk laks.

De mener fluefiske i Søråa gir en helt annen opplevelse enn å sitte i en båt i naboelva Namsen, mens roeren gjør mye av jobben.

Lakseelva i Indre Namdal har vært paradiset for Bernt Storvold helt fra barndommen av. Uke 25 er satt av til laksefiske i Søråa for evig tid.

– Jeg har forhåndsbestilt denne uka fram til 2030. Hadde vi kunnet, skulle vi bestilt helt til 2050, sier Bernt.

Resten av gjengen som deler på valdet denne uka er enige. Uke 25 er hellig og planene for uka er udiskutable.

Bernt Storvold

FAST GJEST: Bernt Storvold har fisket på Raaum-valdet i Høylandet kommune siden barndommen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Uvanlig, mener bransjeorganisasjonen

Norske Lakseelver representerer fiskerettshavere og elveeierlag i over 100 lakseførende vassdrag.

– Det er sjelden vi hører at laksevald er fullbooka ti år fram i tid, sier kommunikasjonsansvarlig Pål Mugaas.

Det finnes langsiktige leiekontrakter også andre steder, men som oftest er det vanlig å bestille ett år framover, sier Mugaas. Han mener det er flott for Søråa og valdeierne at elva nå er blitt så populær.

Smitter over til de andre valdene

Det er valdeierne Maren Raaum-Haug og Kay Haug som har sørget for at Raaum-valdet er blitt markedsført og kjent. Dessuten har jungeltelegrafen gått, og nabovaldene opplever også spin-off.

– Nå er vi fullbooka ti år fram i tid. Naboene opplever også trøkket, sier Kay Haug.

Det er ikke bare lokale som har fisket i elva. Danske familier har i generasjoner hatt tilhold på Raaum-valdet. Også de har booket ti år fram i tid.

Danskene kommer i år også, ettersom innreiserestriksjonene fra Danmark er opphevet. Bernt Storvold og gjengen synes det er greit at Søråa er blitt så populær, enn så lenge de får være her på sin faste uke.