Hopp til innhold

Ønsker å løse 112 år gammelt fotomysterium

På Norges første fargefoto fra 1907 er nesten alle detaljene kjent. Men en viktig ting er fortsatt ukjent. Hvem er gutten på bildet?

Norges første fargefoto

VET DU HVEM DETTE ER? Hvem er denne gutten? Norges første fargebilde ble tatt i Levanger i 1907.

Foto: Harald Renbjør/Levanger fotomuseum

– Vi vet både når og hvor bildet er tatt. Vi kjenner også fotografen veldig godt. Nå ønsker vi å finne ut hvem gutten er, sier Nils Torske ved Levanger fotomuseum.

Langrennsløperen visste trolig ikke at han skulle bli historisk da han for 112 år siden ble fotografert i Brusvebakken i Levanger.

Men i dag er dette bildet kjent som det første fargefotografiet tatt i Norge.

Vil oppklare mysteriet

Gutten er trolig fra Levanger i Trøndelag, men selv etter så mange år har de ikke greid å finne ut hvem han er.

– Det er ikke gjort noen aktive forsøk på å finne det ut, etter det jeg kjenner til. Men det hadde vært utrolig artig om noen kan bidra til å oppklare mysteriet, sier museumsfotograf Torske.

Mannen som sto bak kameraet da det historiske bildet ble tatt var Harald Renbjør. Han ble en pioner innen fargefotografering i landet og foreviget verden i farger på ei tid da nesten alle andre bilder var i svart hvitt.

Torske beskriver han som en framoverlent og smart ungdom.

Harald Renbjør i foto-laboratoriet

PIONER: Harald Renbjør utviklet selv utstyr for å få til en bedre fremkalling av fargefilm.

Foto: Levanger Fotomuseum

Åpner utstilling

– Det var komplisert å ta fargebilder. Bildet av skiløperen var trolig gjort med tre eksponeringer med ulike fargefiltre. Deretter var det etterarbeid med ulike kjemiske- og til del kompliserte prosesser før han til slutt fikk et fargefoto.

– Og dette klarte Renbjør til tross for at han den gang bare var 17–18 år, sier Torske.

Han mener Renbjør helt klart har lest mye utenlandsk litteratur om temaet. Mye av utstyret Regnbjør brukte var bestilt fra Tyskland som var langt framme på fargefotografering på den tiden.

Fargefoto av Harald Renbjør

Se bilder tatt av Harald Renbjør

Foto: Harald Renbjør/Levanger Fotomuseum

Levanger Fotomuseum har nå bygd opp Harald Renbjørs fotolaboratorium slik det så ut da han på starten av 1900-tallet produserte flere hundre fargebilder. Veldig mange av dem er tatt i Levanger, men han har også tatt en del bilder som viser Trondheim i farger.

– Dette er en veldig viktig kulturskatt som det er viktig for folk å få se. Det gjelder både motivene som avspeiler liv og levne på den tiden i tillegg til at de har teknologihistorisk interesse fordi de er så uhyre sjeldne, sier leder av museet Aud Åse Reitan.

Og Levanger Fotomuseum åpner denne uka en utstilling der folk kan få se en rekke av Renbjørs bilder og hans fotolaboratorium.

Nils Torske og Aud Åse Reitan

UNDRER: Nils Torske og Aud Åse Reitan ved Levanger Fotomuseum lurer på hvem gutten på bildet er.

Foto: Tariq Alisubh / NRK