NRK Meny
Normal

Ikke alle har bremsene på i oljeindustrien

Mens alle andre holder igjen, begynte Det norske oljeselskap i dag å bore brønnene som skal hente oljen opp fra havbunnen på Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen.

Mens alle andre holder igjen, er det Det norske oljeselskap nå i oppstarten av produksjonsboringa på Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen.

SE VIDEO: Karl Johnny Hersvik (i midten), feiret at den aller første produksjonsbrønnen skulle borres i dag, sammen med sine kollegaer i Det norske.

 Karl Johnny Hersvik

Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Det norske.

Foto: Mari Friestad / NRK

Fredag var oljeselskapet ute på Ivar Aasen-feltet for å feire at den aller første produksjonsbrønnen skal borres. På feltet ligger ikke mindre en 200 millioner fat med olje, som snart skal hentes opp.

– Dette er veldig artig, og det er på mange måter svenneprøven for Det norske som operatør, sier Karl Johnny Hersvik, som er administrerende direktør i Det norske.

Etter planen skal de starte å produsere det sorte gullet om ett års tid, og forhåpentligvis begynner pengene å renne inn.

– Ja, det gleder vi oss enda mer til, sier direktøren med glimt i øyet.

Det norske oljeselskap

Denne riggen skal om ett år hente opp olje og gass.

Foto: Mari Friestad / NRK

Verdens største jack up

Men først må de jobbe hardt for å ferdigstille selve prosessanlegget. Det skal installeres over den strukturen som står ute i feltet i dag om ett års tid.

– Her er det mye som skal klaffe. Dette er verdens største jack up borerigg. Den ønsker vi skal bli den beste riggen på norsk kontinentalsokkel, sier Hersvik.

Selskapet har en optimistisk tone, på tross av at oljeprisene stuper og det er mange selskap som nedbemanner.

– Hvorfor satser dere for fullt på tross av vanskelige tider?

– Vi satser friskt. Vi som har vært i denne industrien en stund vet at oljeprisen går opp og ned. For oss er det heller viktig å fokusere på våre oppgaver, sier direktøren.

Det norske oljeselskap

Det lille selskapet har investert store verdier på oljefeltet.

Foto: Mari Friestad / NRK

Ser muligheter i nedgangstider

Han ser tvert imot muligheter, ved at Det norske oljeselskap satser stort i trange tider.

– Jeg føler det gir oss en del muligheter at andre tar bremsene på. Det er markant at priser på skip og utstyr og andre type installasjoner faller. Vi ser også at det er letter å få tak i personell, så på mange måter gir dette oss flere muligheter, som et lite selskap, sier han.

– Det er vel en risiko. Dere er avhengige av en oljepris som gjør at dere får nok inntekter her. Og dere har gjort mange investeringer?

– Ja, det er store investeringer, og det er mye penger for et lite selskap som oss, men samtidig så har vi mye reserver. Vi mener dette er et klima som vi kan operere og overleve i, sier Hersvik.

Utgiftene bekymrer heller ikke lederen for boring og brønn på Ivar Aasen, Inge Sundet.

– Vi har god kontroll over kostnadene våre, og vi har rimelig god kontroll over hvilke volum vi skal få ut av dette. Inntekten skal i hvert fall utligne og mer enn det på kostnadene våre, sier Sundet.

Feiret boring

Kollegene nøt utsikten for aller første gang.

Foto: Mari Friestad / NRK