– Mye av det med å spise er visuelt, det du ser og det du lukter. Det må se godt ut, sier Anita Børstad.
Hun er en av tre såkalte serviceverter ved Brundalen helse- og velferdssenter i Trondheim. De er ansatt for å gjøre hverdagen triveligere for beboerne.
Etter at servicevertene begynte i jobben, blir mange av måltidene tilberedt på sykehjemmet. Denne dagen lukter det godt av nybakt focaccia og hjemmelaget tomatsuppe. De eldre kommer gående med rullatorene sine til kjøkkenet, snart er det fullt rundt bordet av sultne og spente mennesker.
I sommer hadde de grillfester, til helga bakte de eplekaker med epler fra egen hage.
Serviceverter
– Dette er hjemmet deres, og når vi nå tilbereder mat her kjenner de eldre lukta og de kan glede seg til måltidet. Da spiser de mer, får mer energi og større livsglede, sier Hanne Grethe Strand Geving, enhetsleder ved Brundalen helse- og velferdssenter, til NRK.
Prosjektet med Serviceverter startet da sykehjemmene i Trondheim kommune skulle øke grunnbemanninga. Politikerne tok en runde rundt på sykehjemmene for å se hva som kunne gjøres annerledes. De kom frem til at de fleste sykepleierne ønsket mer tid til pleie, men at andre tok seg av matlaging. Da kom ideen med serviceverter opp.
Servicevertene har stor interesse i matlaging, og det å sørge for god ernæring og riktig kosthold for beboerne.
Trondheim kommune er først i landet som prøver dette i full skala, og de har kun gode erfaringer.
– Til neste år øker kommunen tilbudet med serviceverter, til glede for ansatte og ikke minst brukerne. Håpet er at de skal være til stede hele uka, sier kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap).
Livsglede
– Suppa var nydelig, helt skjønn. Servicevertene gjør det så hyggelig for oss, og finner på mange fine ting, sier beboer Magnhild Uv (86), som koser seg med lunsjen.
Servicevert Anita Børstad skjærer opp brødet til beboeren Jørgen (91) i småbiter og hjelper han med maten.
– Han sliter med å få i seg maten. Jeg sitter ofte og hjelper han så han får i seg nok, forklarer Børstad.
Sykepleierne har bedre tid
Sykepleieren Siv Utstrand Hauer slipper nå å lage så mye mat som de har gjort før. I stedet har hun bedre tid til å stelle og snakke med beboeren Oliv.
– Nå har jeg mer tid til hver enkelt bruker. Det er viktig for brukerne, men det er viktig for meg også. Nå føler jeg at jeg gjør en god jobb, og det er en god følelse, sier Hauer.