Hopp til innhold

Store ødeleggelser etter hærverk i Namsos kirke

Uvedkommende har tatt seg inn i kirka natt til lørdag og tømt pulver- og skumapparater. Elektronikk er også forsvunnet fra kirka.

Hærverk i Namsos kikre

HÆRVERK: Det var et uhyggelig syn som møtte de kirkeansatte lørdag morgen.

Foto: Kjetil Langeng

Politiet fikk like før klokka sju lørdag morgen melding om skadeverk inne i Namsos kirke.

– Det er noen som har vært innom der i løpet av natta og tømt pulverapparater. Det er snakk om store ødeleggelser, sier operasjonsleder Bjørnar Gaasvik.

Det skal også ha vært brukt skumapparat. Politiet har vært på stedet og sikret spor. De har ikke noen mistenkte ennå.

Kirka renoveres i sommer og er dermed stengt for allmennheten. Den eller de som har vært inni kirka har ifølge politiet mest sannsynlig brutt seg inn via et stillas.

Dørene til kirka var låst, og det er ikke tegn til at noen har brutt seg inn der, forteller kirkeverge Magne Bergslid til NRK.

Pulverapparater utløst i Namsos kirke

Disse pulverapparatene har blitt tømt i kirka i løpet av natta.

Foto: Kjetil Langeng

– Som lyn fra klar himmel

Det er ikke kjent hvem som oppdaget hærverket, og Bergslid sier at det var politiet på åstedet som ringte ham.

– Jeg ble svært overrasket. Det var ingenting som kunne indikere at noe sånn skulle være mulig å skje. Det kom som lyn fra klar himmel, sier han.

– Det er helt uforståelig at noen skal ha interesse av å gjøre noe sånn.

Bergslid forteller at det ligger pulver fra pulverapparatene i store deler av kirka.

– Men takket være at kirka er under totalrenovering, så er en del ting ryddet vekk og tildekket, som heldigvis gjør skadene mindre enn de kunne ha vært, sier han.

– Vi har også vært heldige med at det har vært låst mellom soner i kirka, som gjør at vedkommende ikke har kommet seg rundt overalt.

En enhet fra Brannvesenet Midt med spesialkompetanse på førstehjelp på pulverapparattømming har lørdag vært på plass for å bistå, og mandag skal et firma komme på befaring for senere opprydding og vasking.

Politiet undersøker hærverk i Namsos kirke.

Politiførstebetjent Torgeir Bakkland viser fram masse pulver fra pulverapparatet som ligger på gulvet i kirkas første etasje.

Foto: Kjetil Langeng

Elektronikk forsvunnet

Lørdag kveld kan kirkevergen informere om at utover hærverket har de også oppdaget at et kamera, lydkomponenter og et lydanlegg har forsvunnet fra kirka.

– Mitt inntrykk er at de som har tatt seg inn har vært på jakt etter elektronikk og muligens forsøkt å skjule spor ved å tømme slukkeapparat, sier Bergslid.

Operasjonsleder i politiet, Bjørnar Gaasvik, sier de ser veldig alvorlig på saken.

– Dette er absolutt noe vi ønsker å komme til bunns i. Så om noen har sett noe eller har tips, så er vi veldig interesserte i det, sier operasjonsleder Gaasvik.

Endring lørdag 30.07 kl. 11.10: I en tidligere versjon av denne saken stod det at det var prost i Namdalen, Frode Askekjær, som oppdaget hærverket da han skulle innom kirkekontoret. Dette stemmer ikke. Askekjær har avkreftet overfor NRK at det var ham, og det er ikke kjent hvem som oppdaget ødeleggelsene og meldte ifra til politiet.

Endring søndag 31.07 kl. 08.25: Det er lagt inn opplysninger om at elektronikk har forsvunnet fra kirka.