Hopp til innhold

Her bankes det for et samlet Trøndelag

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag vedtok nettopp å slå sammen de to fylkene. Dette er den første fylkessammenslåingen i Norge siden 1972, og den nye regionen blir på størrelse med Danmark.

Pål Sæther Eiden

Fylkesordfører i Nord-Trøndelag Pål Sæther Eiden (H) slår klubba i bordet og konstanterer at også nordtrønderne har sagt ja til fylkessammenslåing.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag er samlet på Stiklestad onsdag 27. og torsdag 28. april. Onsdag er det felles fylkesting der saken om sammenslåing av de to fylkene til en region fra 1. januar 2018 kommer opp.

I forkant hadde fylkene hvert sitt møte, hvor stemmene ble som følger:

For Sør-Trøndelag stemte 41 for og 2 mot. For Nord-Trøndelag stemte 21 for og 14 mot.

Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Anne Marit Mevassvik (Ap) og fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) smiler fornøyd over det historiske vedtaket.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Beveget SV-politiker

I Nord-Trøndelag stemmer både SV og Senterpartiet imot. SVs Anne Kolstad tok tidligere på møtet ordet og snakket om de som har ønsket en folkeavstemning om sammenslåing uten å nå frem.

– Jeg trodde virkelig at flertallet ville lytte til som ønsket en folkeavstemning, sa en beveget Kolstad, som mener fylkesgrensene ikke har vært til hinder for samarbeid mellom fylkene.

– Det er mye Trøndelag igjen nord for Steinkjer

Anne Kolstad

Anne Kolstad fra Nord-Trøndelag SV var en av de som stemte mot sammenslåingen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

I Trøndelag fylke vil regionordføreren sitte i Trondheim, mens administrasjonen legges til Steinkjer.

Hege Nordheim-Viken fra Nord-Trøndelag Senterparti beklaget at Trøndelagsutredningen ikke tilstrekkelig utredet alternativet å bestå som eget fylke. Hun var også opptatt av infrastrukturen i det nye storfylket.

– Det er mye Trøndelag igjen nord for Steinkjer.

Brit Tønne Haugan fra samme parti kritiserte også prosessen, at kun ett alternativ ble utredet og at det ikke ble folkeavstemning.

– Men vi innser at vi vil tape i avstemningen, så derfor må vi gå over til å heller snakke om forventninger til den nye regionen, sa hun.

– Raushet blir viktig i det nye Trøndelag, og at vi evner å ta hele regionen i bruk. Da vil dette gå bra, sa Randi Dille (Sp).

– I dag stemmer jeg med hjertet og hjernen

Ida Bruheim Derås fra Nord-Trøndelag Høyre sa hun var glad for at trøndelagsfylkende velger å ta en ledende rolle i arbeidet med regionreformen.

– Mye kan organiseres og utvikles bedre i et sammenslått Trøndelag.

Anne Berit Sæther fra Arbeiderpartiet minnet om at virkeligheten er at urbaniseringen er stor; virkeligheten er et ønske om 10 regioner i landet. Hun sa hun var stolt over at Trøndelag har tatt ballen.

– I dag stemmer jeg med både hjertet og hjernen. I dag stemmer jeg ja til sammenslåing.

LES: Ap enige om å samle Trøndelag