Hopp til innhold

Full fest når D.D.E.-låtene entrer musikalscenen

Et av landets største amatørteaterlag har fått fri tilgang til D.D.E sitt sangunivers, og det har resultert i en splitter ny musikal. 4. juledag er det premiere på «Vinsjan på kaia» med Verdal teaterlag.

Verdal teaterlag setter opp musikalen "Vinsjan på kaia" som er tufta på D.D.E.s låter.

Verdal teaterlag setter opp den splitter nye musikalen "Vinsjan på kaia", som er tufta på D.D.E.s låter.

Det vrimler av festkledde folk i aulaen på Verdal videregående skole i kveld. Det er Verdal teaterlag som har tatt på seg finstasen.

Full fest og rai-rai

Det småjobbes og skåles. Det skal ikke stå på partystemning når låtene til D.D.E entrer scenen som musikal. Den aller første musikalen tufta på ekte trønderrock fra Namsos.

– Da kjører vi igjennom. Alle sammen opp på scenen!

Regissør Arnulf Haga har full kontroll på de om lag 50 skuespillerne. Nå er det klart for gjennomkjøring av scenen med en av D.D.E.s mest kjente låter, nemlig «Rai-Rai».

Forspill-kongen og storfesteren Per Helge tar scenen med sine i overkant selvsikre takter. Han snakker seg igjennom første vers av låten, og resten av ensemblet lar seg tilsynelatende forføre og danser med når refrenget ljomer utover salen.

– Det går ikke an å lage en musikal kun basert på låtene, vi har laga en historie som låtene til D.D.E. glir naturlig inn i. Det må være en grunn til å synge E6, om ikke blir det jo mer som en konsert. Så jeg har valgt å bruke låtene som en libretto, forklarer Haga.

Jeanette Hoseth som Ronja Hunter

Jeanette Hoseth (t.h) spiller den forsmådde Ronja Hunter, som vender tilbake til hjembygda etter flere år.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Spente D.D.E.-gutter

Og mens prøvene på scenen er i full gang, kommer plutselig de som står for det musikalske i musikalen inn dørene til aulaen.

Først gitarist og låtskriver Frode Viken, så Eskil- og Bjarne Brøndbo og Eivind Berre. D.D.E.-gutta er svært spente på hva som venter dem på scenen.

Haga og teaterlaget har fått fri tilgang til D.D. Es sangunivers, og bandet har ennå ikke sett hva Haga og teaterlaget har gjort med låtene deres.

– Nå er det teateret som har overtatt D.D.E.-universet et par måneder, og jeg tror det er mange som får seg en kjempeoverraskelse. Dette blir noe helt annet enn det de tror de kommer til å få se, sier Haga.

Følger med fra amfiet

Gutta i D.D.E. hilser på skuespillerne, lydteknikerne og bandet, som har tatt plass midt på scenen.

– Dette ser jo artig ut da. Er det artig? undrer Bjarne Brøndbo og henvender seg til trommisen i bandet, Tony Waade.

– Skal dere sitte her under hele forestillinga? Da må dere prøve å se litt ordentlig ut da, ler han.

Så lar Brøndbo og resten av det folkekjære bandet skuespillerne få ro til å fortsette prøvene, mens de tar plass i amfiet.

D.D.E.-gutta ser musikalen for første gang

Her får D.D.E smakebiter fra musikalen 'Vinsjan på kaia' for første gang.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Intriger og fest i skjønn forening

Handlinga er lagt til baren "Vinsjan på kaia", som også er tittelen på selve musikalen. Her får vi møte den forsmådde Ronja Hunter som kommer tilbake til hjembygda etter flere år på loffen, storsjarmøren Jannis og Karoline som feirer 30-årsdagen sin i baren denne kvelden.

Dette er et teaterstykke om svik, kjærlighet, hjemlengsel, vennskap og vanskelige familieforhold. Ja, her får du intriger og fest i skjønn forening. Og det er mange som kommer til å kjenne seg igjen, mener regissøren.

– Egentlig er det meste av det du får se på scenen sant. Litt som i amerikansk film: "Based on a true story". Researchen min har jeg gjort litt overalt, forteller Haga, som i tillegg til å være regissør har skrevet manuset til "Vinsjan på kaia".

Regissør Arnulf haga sammen med Bjarne Brøndbo

Regissør Arnulf Haga har laget musikal av låtene til D.D.E. Den har premiere med Verdal teaterlag 4. juledag.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Rørt etter gjennomkjøring

Teaterlaget kjører igjennom både "Rai-Rai", "Vinsjan på kaia", "Konge eller knekt", "Vrakpant" og "Vi skal fest".

Nesten øverst i amfiet sitter D.D.E. og underveis har de både gapskratta, nikka imponert til hverandre og applaudert. Frontfigur Bjarne Brøndbo virker rørt når han svarer på hvilken opplevelse den første smakebiten fra musikalen ga ham.

– Dette er nesten rart. Dette er sanger vi har framført i mange, mange år, og nå har de fått en helt annen innpakning og lever sitt eget liv. Og FOR et liv!

Frode Viken, som har skrevet alle låtene sammen med forfatter Idar Lind, er også imponert.

– Arnulf Haga har virkelig tatt D.D.E. på alvor, og har skrevet et teaterstykke ut fra de figurene vi har laga gjennom mange år. Dette er jordnært, og absolutt noe vi kjenner oss igjen i. Dette er en fest! Helt som i vår verden.

Musikalen "Vinsjan på kaia" har urpremiere i Verdal 4. juledag.

Regissør Haga og Verdal teaterlag

Haga har full kontroll på de om lag 50 aktørene på scenen.

Foto: Karin Jegtvik / NRK