Ap-politiker: – Asylmottak kan føre til knivstikking

Ap-politikeren levner ingen tvil om at han mener et eventuelt asylmottak i bygda kan føre til knivstikking, brannstiftelser og trusler.

espenhøieopdalingen

Lokalpolitiker Espen Høie i Arbeiderpartiet i Oppdal mener et asylmottak kan føre til knivstikking, brannstifting og trusler.

Foto: Opdalingen

En sentral Ap-politiker i Oppdal i Sør-Trøndelag kjemper mot etableringen av et asylmottak i bygda. I en kronikk publisert i lokalavisen Opdalingen, skriver Ap-politiker Espen Høie:

«Dessverre så er det ikke sjelden lesning i media om situasjoner på og i tilknytning til asylmottak. Enten det er trusler, slåssing, brannstiftelse eller dessverre, som vi har ferskt i minne, knivstikking».

Skade og død

Kommunestyrerepresentanten mener at Oppdal ikke må være naive hvis de etablerer et mottak.

«Dette er ikke noe vi kan kategorisere som enkelthendelser. Her kan det henvises til Valdresekspressen og trikkedrapet. Dette er kanskje de mest kjente hendelsene, men ikke de eneste i denne kategorien hvor enkelte asylsøkere har forvoldt skade og død.

Videre skriver lokalpolitikeren at:

– Jeg tar hverken avstand eller ikke. Dette er en enkeltrepresentants meninger.

Petter Bye, leder Oppdal Arbeiderparti

«Dette er ikke å svartmale, dette er realiteten! Det vil være veldig naivt og tro at dette ikke kan hende i Oppdal heller!»

Hans regning

Petter Bye, leder i Oppdal Arbeiderparti, mener at lokalpolitikerens innlegg må stå for hans egen regning.

– Dette er ikke noe vi kan stå bak. Vi har ikke behandlet denne problemstillingen innad i partiet, det vi forholder oss til er gjeldende politikk. Dette er en enkeltrepresentants mening, sier Bye.

– Tar dere avstand fra uttalelsene?

Jeg tar hverken avstand eller ikke. Dette er en enkeltrepresentants meninger.

– Men innlegget er signert med hans navn og tittel som kommunestyrerepresentant. Er dette gjeldende arbeiderpartipolitikk?

– Nei, det er det ikke. Vi må nå se på hva vi skal gjøre.

– Kan det bli aktuelt med sanksjoner mot representanten?

– Nei, nå spør du hypotetisk. Jeg kan hverken si ja eller nei til det, sier Bye.

Brannstifting

Kommunestyrerepresentant Espen Høie sier til NRK at han har fått gode tilbakemeldinger på kronikken.

– Jeg forstår at folk kan reagere på kronikkens innhold, det er lov å reagere. Jeg angrer ikke på det jeg har skrevet, sier Høie.

– Mener du at et asylmottak fører til mer knivstikking, trusler og brannstiftelser?

– Nei, det jeg mener er at det kan oppstå, jeg sier ikke at det vil skje. Men hvis 150 asylsøkere kommer til Oppdal, er det større sjanse for at det kan oppstå uheldige episoder som for eksempel brannstifting.

– Jeg beklager

– Hvis folk føler seg tråkket på tærne, er det ikke det jeg ville oppnå. Dette er ikke min holdning over hele landet, men her lokalt i Oppdal, sier han.

– Kan du forstå at leserne av kronikken din kan oppfatte det som at du mener et asylmottak vil føre til knivstikking, brannstifting og trusler?

– Jeg skulle kanskje ha formulet meg på en annen måte. Jeg beklager sterk at folk kan ha oppfattet det at jeg har vært veldig kvass. Jeg har lest flere ganger at det har vært brannstiftelse og andre hendelser som har vært knyttet til asylmottak. Derfor dro jeg frem de verste tilfallende, det skulle jeg kanskje ikke gjort. Det var en spissformulering, sier Høie.

Arbeiderpartiet sentralt har ikke lyst til å kommentere saken. De henviser til svaret fra Oppdal Arbeiderparti.