Hopp til innhold

Fritz Moen frikjent igjen

Avdøde Fritz Moen er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for drapet på Torunn Finstad.

Fritz Moen
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

- Nå er det en gang for alle fastslått at Fritz Moen har vært gjenstand for norgeshistoriens største doble justismord, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

Fritz Moen satt 18 år i fengsel for drapet på Sigrid Heggheim i 1976 på Nidarvoll i Trondheim og drapet på Torunn Finstad, som ble funnet død på på Stavne i Trondheim i 1977.

Høyesterett besluttet i 2003 å gjenoppta Heggheim-saken og Fritz Moen ble senere frikjent for Sigrid- drapet.

Tilsto på dødsleiet

Den reelle gjerningsmannen var en 68 år gammel trønder, som tilsto på sitt dødsleie i Namsos like før jul i fjor. Både blodprøver og tidspunkt stemmer godt i følge Kripos. Mannen bodde på Leangen i Trondheim på de tidspunktene drapene ble begått.

- Det er trist at Moen ikke selv fikk oppleve denne dagen. Han opplevde den forrige gjenopptagelsen og frifinnelsen, og det var en stor dag for alle som så hans reaksjoner. Dette ville vært prikken over i-en for ham, men nå er i alle fall minnet hans renvasket, sier Elden til avisen.

Ingen bevis

Fritz Moen fikk ikke selv oppleve frifinnelsen, han ble funnet død  i sitt hjem 2. påskedag i fjor.

- Det har vært to underlige saker å følge de siste åtte årene med massiv motstand fra påtalemyndigheten - og endog høyesterett - underveis før man nådde det riktige resultat. Systemet har av og til for mye prestisje knyttet til å forsvare tidligere feil, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

 Elden er svært glad over dommen, men mener at den ikke begrunner frifinnelsen.

- Den slår bare fast at det er besluttet gjenopptak og at han da skal frifinnes fordi det ikke føres bevis mot han og han er avgåt ved døden, sier Elden til avisen.