Hopp til innhold

Slik ble Fritz Moen renvasket

Dokumentaren "Sannhetsjegeren" innholder videobevisene som bidro til å rulle opp Norgeshistoriens alvorligste justismord. Privatetterforsker Tore Sanberg renvasket Fritz Moen ved hjelp av rekonstruksjoner.

Fritz Moen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sammen med den pensjonerte SEFO-etterforskeren Frode Asbjørnsen rullet privatetterforsker Tore Sandberg opp Norges mest alvorlige justismordsak.

Etter at Fritz Moen hadde sittet 18 og et halvt år i fengsel ble han frikjent for drapene på Torunn Finnstad og Sigrid Heggheim som ble begått i Trondheim på slutten av 70-tallet.

Sannhetsjegeren - en krimdokumentar

Dokumentarfilmen "Sannhetsjegeren" er regissert av Erlend E. Moe og ble første gang vist under Kosmorama Filmfestival i mars 2009. Det var i Trondheim, byen der drapene i sin tid ble begått.

Dette er en kriminaldokumentar om Sandberg og Asbjørnsen, deres etterforskning av de to seksualmordene som rystet landet på slutten av 70-tallet og den 8 år lange kampen for å avdekke justismord og renvaske Fritz Moen.

Sammen gjør de rekonstruksjoner. Den sjokkerende historien settes sammen bit for bit. De møter vitner som politiet har oversett, og oppdager beviser som aktor har unnlatt å legge frem. Til slutt blir Høyesterett tvunget til å gjenoppta saken. Men tiden er i ferd med å løpe ut. Fritz' Moens helse blir stadig verre.

Utrettelig kamp for rettferdighet


Fritz Moen døde i 2005, året etter at han ble frikjent for det første drapet. Det andre ble han frikjent for i 2006, etter at en mann på dødsleiet i Namsos i Nord-Trøndelag tilstod begge drapene.

I 2008 kom Justisministeren med en offentlig unnskyldning på regjeringens vegne.

Hvem er den egentlige morderen? Dette forsøker også dokumentaren å finne svar på.

Tore Sandberg fikk i 2006 regjeringens menneskerettspris i Nobels Fredssenter for arbeidet med Fritz Moen-saken.

Tore Sandberg

Tore Sandberg og John Christian Elden i retten.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.