Hopp til innhold

Fotball taper for skiheltene

– Folk liker å se nasjonen sin vinne. Hadde vi vært best i verden, hadde nok interessen vært større, sier landslagsspiller Pål André Helland.

Norge - Island

De sportslige resultatene på herrelandslaget i fotball har vært dårlig de siste årene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

For tross mye negativ omtale det siste halvåret knuser fortsatt skisporten alle andre idretter i popularitet. En ting er det vanskelig å rokke ved: Nordmenn elsker langrenn.

Fotball faller på lista og deler nå fjerdeplassen med alpint, skriver Aftenposten. Rosenborg- og landslagsspiller Helland er ikke overrasket over resultatet i Sponsor Insights undersøkelse.

Pål Andre Helland

Pål André Helland gjør stor suksess i Rosenborg, men er ikke på topplisten over de mest populære idrettsutøverne i Norge.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det er naturlig. Det har vært sviktende resultater på landslaget, og mye negativ omtale i media. Folk blir såklart påvirket av det, sier mannen som i helga toppet sesongen på best mulig vis, da han scoret tre mål under cupfinalen.

– Folk er opptatt av resultater

Helland tror det skal mye til for å komme seg på toppen av lista langrennsporten har vunnet de siste syv årene.

– Jeg følger også med på ski. Det er nostalgi, historie og en del av nasjonalarven. I tillegg er løperne de beste i verden. Hadde vi vært best hadde nok interessen vært større også. Det ser man på Rosenborg. Der er vi best, og interessen her hjemme er kanskje større enn på mange år. Folk er opptatt av resultater, så enkelt er det, sier Helland.

Vanskelig å konkurrere mot vintersport

BI-professor og omdømmeekspert Peggy Simcic Brønn tror det er umulig for fotball å noen gang kapre posisjonen vintersport har fått i Norge.

– Fotballen måtte i så fall forbedre resultatene sine og det konsekvent over en lengre periode, for å få en større plass i hjertene og sinnene til nordmenn. Det ville hjelpe å få en ny Ole Gunnar Solskjær. En nasjonalhelt for sporten, sier Brønn.

Hun er enig i Hellands betraktninger rundt viktigheten av gode resultater.

– Ifølge medier har fotball mistet offentlig interesse fordi det har blitt kjedelig, og dessuten er ikke Norge en fotballnasjon, sier Brønn.

Populære skihelter

bjørgen

Marit Bjørgen leverte et perfekt comeback på Beitostølen i helgen. Hun er nummer fem på listen over populære idrettsutøvere.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Johaug har fått sympati i befolkningen etter dopingskandalen og er fortsatt den mest populære idrettsutøveren i Norge. Petter Northug må nøye seg med en god andre plass, mens helgas store comeback Marit Bjørgen ligger på femte plass. Ingen fotballspillere er på topp-ti-listen.

– Det er vanskelig å være stolt av en sport, når den er på bunn. Så lenge norske langrennsutøvere fortsetter å være best i verden, gir det nordmenn noe å være stolt av. I et så lite land har det enorme verdier for idretten, sier Brønn.