Hopp til innhold

– Håper det er over nå

Flatanger Settefisk frikjennes for lakserømning. – Nå føler vi oss renvaska, sier daglig leder.

Oppdrettslaks

Små oppdrettslaks på rømmen var bakgrunnen for saken.

Foto: Terje Marøy / Scanpix

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er gjennom sitt familieselskap medeier i Flatanger Settefisk.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Vi er veldig fornøyd. Det har vært tre og et halvt vanskelige år, og vi er glade retten er enige i at det neppe rømte store mengder fisk fra oss. Det er det vi har sagt hele tiden, sier daglig leder Morten Lund i Flatanger Settefisk.

I dommen skriver retten at det er svært uklart hva som egentlig skjedde da småfisk skal ha rømt eller lekket ut fra anlegget ved to anledninger i 2006.

Det skal primært ha vært levende smålaks ved det første tilfellet, og fisk som var død på grunn av oksygenmangel ved det andre.

Noen vitner har forklart at de så død fisk i Lauvsneselva ved anlegget, og det ble funnet yngel i elva etter den første episoden.

Vil vurdere å anke

Aktor Amund Sand

Aktor Amund Sand

Foto: Knut Reitan

Retten mener det er sannsynlig, men ikke bevist, at det har skjedd omfattende rømning eller lekkasjer i noen av tilfellene.

De lar derfor tvilen komme Flatanger Settefisk til gode, og frikjenner selskapet. De pålegger også staten å betale dem 50.000 kroner i saksomkostninger.

Riktignok får anlegget kritikk for å ikke ha så god beredskap som loven krever. Men retten mener dette ikke er så ille at det bør straffes.

– Vi tar til etterretning at retten ikke har avgjort saken i vår favør. Nå skal vi sette og ned og se om det er grunnlag for å anke til Lagmannsretten, sier aktor Amund Sand til NRK.

– Fiskeriministeren ikke stor eier

Ekstra pikant er den også fordi fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier gjennom familieselskapet SinkaBerg Hansen.

Men dette mener daglig leder Morten Lund det har vært alt for mye fokus på.

Skilt Flatanger Settefisk

Flatanger Settefisk.

Foto: Knut Reitan

– Det er faktisk fire eierledd mellom oss og henne. Vi føler ikke at hun er særlig involvert i denne saken i det hele tatt, sier han.

Saken er uansett spesiell, fordi det er første gangen et oppdrettsanlegg på land blir tiltalt etter akvakulturloven.

Stridens kjerne var en bot på 1 million kroner som settefiskanlegget fikk fordi fisk skulle ha rømt eller lekket ut fra anlegget ved to anledninger i 2006. Fiskeridirektoratet mente også anlegget manglet beredskapsplan.

Flatanger Settefisk nektet å betale boten, og dermed gikk saken til retten. Der la aktor ned påstand om en bot på 700.000 kroner .