NRK Meny
Normal

Frykter at fiskesykdom vil spre seg nordover

Mattilsynet er bekymret etter at fiskesykdommen PD er påvist i Osen kommune.

Laks i merd

Det har blitt påvist PD på i oppdrettsanlegg i Osen kommune. Nå frykter Mattilsynet at sykdomen skal spre seg nordover langs kysten.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Pancreas disease (PD), er en smittsom sykdom som angriper laks og ørret, ved at fiskens bukspyttkjertel blir angrepet.

Nå er denne sykdommen påvist i et oppdrettsanlegg i Osen kommune i Sør-Trøndelag. Mistanken kom etter at det ble tatt prøver i anlegget.

– Alle anlegg i Trøndelag er pålagt å ta regelmessige prøver hver måned for å sjekke om fisken er smitta. Dette har dessverre ikke skjedd i alle anlegg den siste tida, sier Aud Skrudland, spesialinspektør ved regionkontoret i Mattilsynet Trøndelag og Møre og Romsdal.

Frykter spredning

Sykdommen kan gi betydelige tap, hvor fisken får nedsatt tilvekst og trenger mer fór for å vokse. I verste fall kan den dø. Tiltakene som blir satt inn for å prøve og stoppe spredningen av sykdommen, er heller ikke billig.

Skrudland frykter at sykdommen vil spre seg fra anlegget i Osen, og nordover i landet.

– Vi er redd at hvis den sprer seg nordover, så vil kysten ligge åpen slik at den kan spre seg fra oppdrettsanlegget og nordover mot Nord Trøndelag, og videre mot Nordland, forteller Skrudland.

Må forholde seg til regelverket

Øyvind Andre Haram

Informasjonsssjef hos FHL, Øyvind Haram.

Foto: NRK

Informasjonssjef i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Øyvind Haram, er kjent med sykdommen som er påvist i Osen kommune.

– Når sykdommen på anlegget er påvist er det ingen som prøver å skjule det. En må prøve å stoppe det, slik anlegget gjør nå, sier han.

Haram har ikke hørt at anlegg ikke har tatt regelmessige prøver for å påvise eventuell sykdom.

– Men alle må forholde seg til regelverket. Av og til kan det bli usikkerhet i tolkningen av dette, derfor er det viktig at vi setter oss sammen med Mattilsynet for å se hva de mener, sier han.

Gjør tiltak

Mattilynet opplyser at det gjøres flere tiltak for å hindre at PD sprer seg.

– Det er begrensning på flytting og transport av fisk, og ekstra tiltak i forbindelse med slaktning av fisk, forklarer Skrudland.

Hva følgene eventuelt vil bli, er Skrudland ennå ikke sikker på. Da det først må gjøres en vurdering om hvor omfattende smitten er.

– Vi må nå vurdere hva som er den riktige løsningen, både for anlegget og oppdrettsnæringa samlet. Vurderingene vil gjøres i løpet av morgendagen og over helga, sier Aud Skrudland.

Du kan lese mer om Pancreas disease på Mattilsynet sin hjemmeside.