Hopp til innhold

Mari ble påkjørt – måtte selv betale for legeutrykningen

Etter påkjørselen ringte sjåføren 113. Ei uke senere fikk samboeren hennes en faktura i nettbanken.

Fakturaen Mari fikk fra legevakta

FOR LEGEBIL: Mari Langva måtte betale 357 kroner til legevakta for at legebil rykket ut etter at hun ble påkjørt.

Foto: Skjermbilde / Privat

21. januar ble Mari Langva påkjørt av en bil. Føreren av bilen ringte 113, og både ambulanse og legebil kom til stedet og fraktet Langva til legevakta.

Ei uke senere dukket det opp en faktura i nettbanken til samboeren hennes.

I denne gata på Tempe ble Mari påkjørt av bilen

PÅKJØRT: Bilen traff Mari Langva da hun kom syklende i dette sykkelfeltet på Tempe i Trondheim 21. januar i år.

Foto: Jenny Westrum-Rein / NRK

Måtte betale for legebilen

– Jeg skjønte ikke hva det var engang, så jeg sendte en e-post til kommunen, forteller Langva.

I e-posten skrev hun at hun hadde fått en faktura hun ikke forsto, og lurte på hvorfor den var sendt til samboeren hennes i stedet for til henne.

Det viste seg så at fakturaen var for at ambulerende lege hadde rykket ut. Dette kostet 357 kroner i egenandel.

Hun ble overrasket over at hun selv måtte betale etter å ha blitt påkjørt.

– Jeg forsto ingenting. Jeg hadde ikke ringt lege selv engang. Jeg ble påkjørt, sjåføren ringte 113, og så må jeg betale en faktura etterpå?, sier hun.

Les også Linda (38) fortviler: Må ukentlig stikke seg med nål like ved hjertet

Linda Bjørgan

Problem hos regnskapstjenesten

I svaret på Langvas e-post skriver legevakta at fakturaen kom til samboeren hennes fordi de har andre efaktura-avtaler i Trondheim kommune som de begge betaler.

«Dette er et problem som regnskapstjenesten ikke har løst enda», skriver legevakta.

Videre skriver de at det er vanlig prosedyre at legebil rykker ut på slike oppdrag.

«Du kan jo evt. få regningen dekket av forsikringsselskapet», skriver de.

– Når de sa at det skyldtes en feil i regnskapssystemet, så synes jeg det var ganske drøyt. Da burde de latt være å sende ut fakturaer før det problemet er fiksa, sier Langva.

– I dette tilfellet var det jo ufarlig, men det kunne ikke kommunen vite.

Sjeldent

Pål Rune Eklo er kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han sier at forsikringsselskapet får få slike henvendelser, og at hvem som skal betale hva er avhengig av situasjonen.

– Det enkle rådet vårt er at kunden tar kontakt med forsikringsselskapet sitt for å få veiledning om hvordan gå frem videre. Det er flere ting som spiller inn, alt etter situasjonen, sier han.

I Langvas tilfelle ville det vært bilistens ansvarsdekning på bilforsikringen som skulle dekket slike utgifter. Om Langva derimot hadde kjørt bil, ville det vært via hennes egen bilforsikring.

– Vi har ikke noen statistikk eller eksakt oversikt over antall saker i året der egenandel for legevakt-utrykning er en del, men det er nok svært få. De jeg har snakket med så langt hos oss kan ikke huske å ha sett dette tidligere, det betyr ikke at det ikke finnes krav, men at det er sjeldent, sier Eklo.

– Må ryddes opp i

Mari Langva endte opp med å betale fakturaen, men har foreløpig ikke meldt det inn til forsikringsselskapet. Langva påpeker at det finnes tilfeller hvor andre ikke bør få vite at en person har vært i kontakt med lege.

– Det kan jo fort skje at folk søker legehjelp, og så er det veldig viktig at mannen eller samboeren deres ikke får vite det. Det der må de jo få rydda opp i.

NRK har vært i kontakt med helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli i Trondheim kommune. Hun skriver i en tekstmelding at fakturaen trolig er for konsultasjonen på legevakta, ikke for legebilen.

Les også Linda (38) fortviler: Må ukentlig stikke seg med nål like ved hjertet

Linda Bjørgan

Kan skje

– Det er bankene som har ordnet det sånn at man kan tegne efaktura-avtaler på andres kundenummer, forklarer Tove Tveråmo.

Hun er leder for regnskapstjenesten i Trondheim kommune.

Det betyr at andre fakturaer som står i den ene personens navn, men betales av den andre, kan dukke opp i begges nettbank.

– Da går regninga fra legevakta til hans nettbank, selv om den står i hennes navn. Jeg forstår at akkurat legevakta kanskje er litt mer sensitivt, men med det systemet bankene har i dag kan slike ting skje.

Dette er ifølge Tveråmo noe som skjer med mange.

– Det har vært noen tilfeller av dette. Vi kan ikke styre dette, det er en avtale mellom kunde og bank.

Dette problemet vil løses i løpet av mai. Da vil bankene gå over til eFaktura 2.0. Det betyr at man kun vil kunne opprette eFaktura opp mot eget personnummer, og ikke på andre.

Vi gjør oppmerksom på at Mari Langva er ansatt i NRK Trøndelag som prosjektleder for NRK Unormal.