Hopp til innhold

Flere hester brant inne i en gårdsbrann: – Fikk sjokk da jeg kom hjem

De prøvde fortvilt å redde de elleve shetlandsponniene som var fanget i flammehavet – men det tok bare noen minutter før låven var overtent. Gårdseieren kobler brannen til et massivt strømbrudd i Trondheimsområdet tidligere på kvelden.

Brann i låve på Byneset

DYRETRAGEDIE: Elleve hester brant inne i en låve på et gårdsbruk på Byneset i Trondheim sent torsdag kveld. Ingen av de fem personene som bor på gården ble skadet i brannen. (Foto: Jens Petter Haug)

– Det var forferdelig. Da jeg kom hjem fikk jeg omtrent sjokk. Det var så mange hester som døde. Dette er så ufattelig trist og tragisk, sier Petter Jan Iversen til NRK.

Iversen var på hytta på Røros da han fikk melding om den store brannen torsdag kveld. Han og kona hivde seg inn i bilen og kjørte sporenstreks hjem til gården på Byneset utenfor Trondheim.

– Det var et flammehav og røyk, sammen med mange brannbiler og politibiler. Jeg unner ingen å oppleve dette, sier Iversen fortvilt.

Tor Olav Fallan Iversen og Petter Jan Iversen rydder opp etter gårdsbrannen

RUINER: Det gløder og ryker fortsatt fra restene av låven fredag formiddag. Tor Olav Fallan Iversen og Petter Jan Iversen rydder opp etter gårdsbrannen på Byneset i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ringte brannvesenet – var for seint

Det ryker fortsatt fra ruinene når NRK kommer på besøk fredag formiddag, og brannstedet er ennå for varmt til at krimteknikere kan starte sine undersøkelser. Politiet har holdt vakt på gården gjennom hele natten.

Sammen med sønnen er Iversen i gang med opprydningen på gården. De har holdt det gående hele natten etter den eksplosive brannen torsdag kveld.

– Jeg var inne i stua på gården da kona ropte. Det var et smell, og så var alt sammen overtent. Vi gjorde alt for å berge hestene, men det klarte vi ikke, sier Tor Olav Fallan Iversen.

Det var elleve shetlandsponnier som brant inne. Han forteller at de har en annen stall like ved med flere hester, men de gikk det heldigvis bra med.

Selv om brannvesenet var raskt på stedet, var det ikke noe de kunne gjøre for å berge de elleve shetlandsponniene og bygningen de var i.

– Det tok ikke mer enn ti minutter før alt var overtent. Da var det full fyr.

Tor Olav Fallan Iversen rydder opp etter gårdsbrannen

SKAL BYGGE OPP GÅRDEN IGJEN: – Vi må bygge opp dette igjen, det er vi nødt til. Men vi har ikke rukket å tenke mye på det enda. Vi må ta det som det kommer, sier Tor Olav Fallan Iversen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kobler brannen til stort strømbrudd

Store deler av Trondheim var torsdag kveld berørt av en omfattende strømstans.

Politiet fikk inn meldinger fra folk som satt fast i heis, og brannvesenet rykket ut til et stort antall falske brannalarmer.

– Det var et merkelig strømbrudd i går. Alle lysene sto og blinket i en halvtime, og det glødet bare i pærene, som om det var lav spenning. Om det har noe med brannen å gjøre, det vet jeg jo ikke. Men det begynte å brenne ikke lenge etter, så det kan jo tenkes, sier Tor Olav Fallan Iversen.

Naboer som NRK har snakket med bekrefter at strømmen kom og gikk, og at lyset fra pærene varierte veldig etter strømbruddet tidligere på kvelden.

Tor Olav Fallan Iversen og Petter Jan Iversen rydder opp etter gårdsbrannen

FORTVILT SITUASJON: Tor Olav Fallan Iversen og Petter Jan Iversen er veldig lei seg for at så mange dyr brant inne.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Sjeldent at det fører til brann

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er ekstremt sjeldent at slike strømbrudd fører til branner, sier kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Tore Wuttudal, til NRK.

Ifølge Trønderenergi, som har ansvaret for strømmen i Trondheim, ble opp til 25.000 kunder berørt av strømbruddet torsdag kveld.

Årsaken var et brudd på en høyspentledning mellom Klæbu og Huseby.

– Jeg kan ikke uttale meg om denne konkrete hendelsen på Byneset, og uansett er dette en politisak. Det er de som har ansvar for å etterforske saken, og finne ut hva som har skjedd. De branntekniske undersøkelsene vil etter hvert avdekke hva som var årsaken til brannen, sier Wuttudal.

Tore Wuttudal

Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Tore Wuttudal.

Foto: Geir Wennberg / NRK