Hopp til innhold

Dopingjeger: – Kundene er medisinske ofre

Kundene som kjøpte anabole steroider fra den tiltalte dopingligaen i Trondheim er medisinske ofre. Det mener medisinprofessor Inggard Lereim, en av landets fremste dopingbekjempere.

Inggard Lereim

Kjøpere av anabole steroider er ofre som risikerer ødelagt helse for livet, mener professor Inggard Lereim.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Den profilerte dopingjegeren har denne uka fulgt straffesaken mot sju menn fra Trondheim som er tiltalt for å ha laget og solgt enorme mengder muskeldop til tusenvis av kunder gjennom ni år.

Lereim er både sjokkert og skremt over omfanget som brettes ut i full detalj i Sør-Trøndelag tingrett.

Poitiet slår til mot bolig i Trondheim

Politiet slår til mot en bolig på Byåsen i Trondheim og pågriper en av mennene som nå er tiltalt i dopingsaken.

Foto: Fra politivideo

–Saken har store dimensjoner og det er tydelig at markedet for slike dopingmidler må være enormt. Opplysningene i denne saken, både det som er påstått og innrømmet, er skremmende, fordi dopingsalget her kan ha skadet svært mange mennesker meget alvorlig.

– Kampen mot doping i idretten blir ganske liten i forhold til det enorme samfunnsproblemet som denne helseskaden utgjør, sier Lereim.


– Jåleri som ødelegger kroppen

Professoren betegner bruk av anabole steroider som jåleri fordi man jager etter større muskler og en annen kroppsform. Et langt større problem er likevel at dopingmidlene skader både fysikken og den psykiske helsen. Det påvirker nesten alle indre organer, spesielt leveren, og ironisk nok ødelegges også kroppens muskler, sier Lereim.

– Steroidene svekker styrken i muskel/sene-overgang og muskelfestene. Selve muskelmassen blir mer skjør for ekstreme belastninger. Du får så stor kraft at du kan slite av både muskler og senefester, sier Lereim.

– Som lege har jeg ett motiv for å drive antidopingarbeid, og det er å forebygge helseskade. Vi vet at det er særlig mange unge mennesker i fortsatt vekstalder som bruker slike midler. Dette gir dem varige mén, raskt og for resten av livet, sier han.

Dopingmidler beslaglagt i Trondheim

Dopingtabletter og flytende doping beslaglagt av politiet i Trondheim.

Foto: Politiet

Medisinske ofre

Kundene av det påståtte dopingnetterverket i Trondheim har ganske sikkert visst hva de kjøpte, men det er ingen grunn til å tro at selgerne fortalte dem sine hvor farlig doping er, mener Lereim.

Han mener derfor kundene kan betegnes som ofre.

– Mange kjenner ikke de umiddelbare eller langsiktige virkningene av feilbruk av sterke midler. I mange tilfeller er snakk om mange års bruk og det gir varige skader som de må slite med når de blir eldre. Rent medisinsk er de derved ofre.

– Kjøperne har handlet dopingen med åpne øyne, men det er de som er for dårlig informert vi er særlig bekymret for. Og det gjelder spesielt de helt unge som blir forledet til å begynne med slike midler sammen med styrketrening, sier Lereim.

– Skruppelløst og kynisk

Medisinprofessoren sier han har behandlet flere pasienter med store skader fra dopingbruk som har fortalt at de ikke kjente til mulige skadevirkninger.

Selgeren hadde ikke opplyst noe som helst om bivirkninger.

– De har vært helt skruppelløse og bare vært ute etter profitt. Man har ingen grunn til å stole lite på den del av denne kjeden. Alle som selger skadelige dopingmidler til andre driver et kynisk spill med andres liv og helse, mener Lereim.

– Enkelte tiltalte i denne saken har sagt i retten at de ikke tror anabole steroider er farlig?

– Ja, det viser jo bare at kunnskapen ligger på et meget lavt nivå.

Pågripelse av dopingselger

En av de tiltalte i den store dopingsaken pågripes av politiet.

Foto: Fra politivideo

Berømmer politiet

Politiet har etterforsket dopingsaken i Trondheim under kodenavnet Operasjon Gilde i nesten to og et halvt år.

118 personer er eller har vært siktet i saken.

De sju mennene som nå står tiltalt i Sør-Trøndelag tingrett skal være hovedpersonene bak det påtalemyndigheten mener var et velorganisert kriminelt nettverk som pøste ut muskeldop på markedet i årevis.

– Jeg synes politiet i Trondheim har gjort en fantastisk jobb. Det er imponerende at de har klart å komme så langt inn i en sak med så stort omfang, så store mengder, så mange involverte og så mange ofre. Vi som driver antidopingarbeid i idretten må være ytterst takknemlig for den formidable jobben politiet gjør sammen med påtalemyndigheten i denne saken, sier Lereim.

Han betegner det som ytterst naivt å tro at den primitive, men effektive pillefabrikken som ble avslørt i denne saken har vært den eneste i Norge.

– Jeg er ganske sikker på at det må finnes flere slike. Vi har sett en utvikling de senere årene med økt import og beslag over landegrensene, men også mer og mer produksjon innenlands.

– Jeg vil inderlig håpe at denne saken har en forebyggende effekt, at det skremmer en del produsenter og distributører fra å forsøke seg. Og jeg håper saken fremfor alt øker respekten for den kapasitet og kvalitet det er på etterforskningsarbeidet. Politiet viser at de klarer å ta dem til slutt, og det har vi grunn til å glede oss over, sier Lereim.

Garasjebod var dopingfabrikk i Trondheim

En 44 år gammel mann skal ha drevet storstilt produksjon av dopingtabletter i denne garasjeboden på oppdrag fra flere av de andre tiltalte.

Foto: Fotoi: Politiet