Hopp til innhold

Derfor er draktnummer viktig i fotball

Tidligere sa nummeret på drakta hvilken posisjon du spilte på banen og om du var i startoppstillinga. Nå er det langt viktigere.

YEARENDER-SOCCER/

NUMMER 23: David Beckham valgte seg nummer 23 etter idolet Michael Jordan.

Foto: TIM WIMBORNE / REUTERS

Det er ofte knyttet både forventninger og spesiell oppmerksomhet til enkelte av numrene spillerne har bak på drakten på fotballbanen

– Nummer sju er ofte den kreative, offensive midtbanespiller som skaper sjanser. Nummer ti er gjerne den gode spissen som scorer mål, sier førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, Arve Hjelseth.

Tidligere var det vanlig at numrene ble fordelt ut ifra hvor man spilte på banen. Det var bare de elleve i startoppstillingen som fikk bruke de elleve første numrene.

– De er assosiert med bestemte funksjoner, roller og typer. Tidligere hadde man ikke faste draktnummer i fotball. Da var det spillerne som startet som fikk utdelt nummer ut ifra hvor de spilte på banen, sier Hjelseth.

Store spillere har hatt nummer ti

STORHETER: Francesco Totti, Diego Maradona og Zinedine Zidane er bare noen kjente spillere som har ikledd seg nummer ti.

Foto: Kollasj

Statusnummer 10

Dette har ført til at flere store spillere har hatt nummer ti.

Pelé, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Michel Platini, Roberto Baggio, Lothar Matthäus, Dennis Bergkamp, Francesco Totti, Zlatan Ibrahimovic og Lionel Messi, listen er lang.

– Det er noen nummer som kan gi spillere en viss følelse av status. For enkelte kan det betyr mye å ha et spesielt nummer. Det kan gi spilleren en bestemt posisjon i lag-hierarkiet, sier Hjelseth.

Arve Hjelseth

GIR STATUS: Arve Hjelseth er kanskje Norges eneste sosiolog som eksplisitt kaller seg fotballsosiolog i mange sammenhenger.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ikonet Beckham

Et av de aller største ikonene i fotballverden er David Beckham. Da han gikk fra Manchester United til Real Madrid valgte han seg et noe utradisjonelt draktnummer, 23. Beckham begrunnet dette med at et av hans forbilder, basketballspilleren Michael Jordan, hadde det samme.

Salget av drakten med nummer 23 på ryggen tok helt av i Madrid da Beckham signerte.

Inspirert av Beckham

En annen som har nummer 23 på ryggen er RBK-spiller Pål André Helland. Han innrømmer at valget er inspirert av Beckham.

– Både Michael Jordan og Beckham har gjort 23 til et attraktivt nummer. Jordan startet og Beckham har gjort det enda mer populært, sier Rosenborg-vingen.

Pål Andre Helland

FINNES FAVORITTALL: Da Pål André Helland skulle velge seg nummer i Rosenborg falt valget på 23.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

«Poppistall»

På samme måte som at numrene sju og ti forplikter, mener Helland at Beckhams gamle nummer har status.

– Det er et «poppistall», kanskje spesielt hos offensive spillere. Jeg tror at nummer 23 er et av de fem mest populære numrene man kan velge, sier Helland.

Rosenborgspillernes draktnummer for 2016-sesongen ble offentliggjort i dag. En av endringene før årets sesonger er blant annet at høyreback Jonas Svensson har byttet fra nummer 22 til to.

– Jeg sa det til Jonas Svensson da han valgte nummer to. Han er herved segmentert som høyreback for resten av livet nå, sier Helland.