Hopp til innhold

– De raserer bygdesamfunnene rundt Stjørdal

Mange møtte opp for å vise sympati med de nedleggingstrua grendeskolene i Stjørdal i formiddag.

Demonstrasjon på torget i Stjørdal for å bevare tre grendeskoler

Torunn Beathe Gederaas på demonstrasjon

Torunn Beathe Gederaas kjemper mot at grendeskolene i Hegra blir lagt ned.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– De bruker ungene våre som brikker i et politisk spill. Det er små unger det er snakk om. Det er snakk om lange avstander med buss og det er å rasere bygdesamfunnene, sier Torunn Beathe Gederaas.

Hun er medlem av "Aksjonsgruppa for å bevare Skjelstadmark skole" og er selv oppvokst i den lille bygda i Stjørdal. Sammen med mange andre hadde hun møtt opp på torget i Stjørdal for å si sin mening om forslaget om å legge ned tre grendeskoler i kommunen.

– Jeg flytta hjem til ei levende bygd, ei bygd som er i vekst og jeg synes det er helt tragisk at de nå ønsker å legge ned skolen med cirka 90 elever, sier Gederaas.

Jente med plakat mot skolenedleggelse

Flere av barna på de aktuelle skolene hadde møtt opp for å si sin mening under lørdagens markering på torget i Stjørdal.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Ønsker ny skole

Det var forrige uke at et klart flertall i formannskapet gikk inn for å legge ned de tre grendeskolene Forradal, Flora og Skjelstadmark.

Bakgrunnen er at politikerne ønsker å bygge en ny barneskole i Hegra og samtidig pusse opp Hegra ungdomsskole. Men da er det ikke nok penger til å beholde de tre grendeskolene rundt Hegra. Derfor ønsker det politiske flertallet å flytte elevene til Hegra.

Motstanderne frykter skolenedleggelsene skal være begynnelsen på slutten for bygdene.

– Jeg har nok ikke like stor trua på grendeskolene som de på demonstrasjonen her. Skolene er nok viktige for bygda, men de er først og fremst en utdanningsinstitusjon og ikke et bosettingstiltak, sier Leif Eggen fra Venstre.

Det var hans parti som kom med forslaget om å legge ned skolene. Eggen mener utfordringen med lengre skolevei for elevene er løsbart.

Avstanden mellom Skjelstadmark oppvekstsenter og Hegra er på om lag 8,2 kilometer. Fra Forradal skole til Hegra er det litt lengre. Den strekninga er på 14,4 kilometer. Også fra Flora til Hegra er det om lag 14,5 kilometer.

Splitta Arbeiderparti

I formannskapet sist uke var det bare ordfører Ivar Vigdenes (Sp) og SVs Anja Risstad som stemte mot Venstres forslag.

Men når kommunestyret skal avgjøre saken torsdag, er det trolig flere som vil stemme mot sine egne partier i saken.

– Det er tydelig at det er i ferd med å bli sprekk i gruppa til Arbeiderpartiet. Dette standpunktet er ikke godt forankra i partiet, sier Thomas Fossen. Han er medlem av Forradal Arbeiderlag og har barn ved Forradal skole.

Av partiets 16 representanter i kommunestyret, hevder Fossen at fire vil stemme mot nedleggelse. Han tror også flere vil snu i løpet av de nærmeste dagene. Han tror også representanter fra andre parti vil stemme mot nedleggelse.

– Jeg tror ikke det blir flertall for å legge ned. Dette handler om å bevare bygdene og bevare bosettingen og det livet som er i bygdene, sier Fossen.