Hopp til innhold

Da jula gikk opp i flammer

Anne Solfrid og Tore Hongset forteller om marerittet da familiegården brant ned fjerde juledag.

Brann i Overhalla

Hildrum gård brenner.

Foto: Jan Even Vanebo/TA

Tidlig på morgenen fjerde juledag i 1993 satt Anne Solfrid og Tore Hongset på kjøkkenet hjemme på gården og leste julekort. De hadde tent opp i ovnen, satt

over kaffen og nøt julefreden. Nå ventet de bare på at barna skulle komme ned til frokost.

Etter en stund kom eldstegutten på fjorten år løpende inn på kjøkkenet. Han hadde våknet av at det kom røyk inn på rommet hans. Da de kom seg ut på gårdsplassen så de flammene stå ut av vinduet i andreetasjen. I løpet av få minutter hadde huset overtent:

Jeg trodde ikke det var sant. Jeg måtte klype meg selv i armen for å forstå at det ikke var et mareritt. Jeg så ikke bare en heim, men et livsverk gå til grunne, forteller Anne Solfrid.

400 års historie gikk opp i røyk

Familien Hongset hadde flyttet fra Levanger til Overhalla i Nord-Trøndelag for å ta over driften av Hildrum gård fra 1700-tallet. De hadde nylig flyttet inn i huset etter to år med oppussing. Mye penger og krefter var lagt ned for å få familiegården tilbake til sin opprinnelige stand.

Brann i Overhalla

Brannmannskap prøver å redde Hildrum gård.

Foto: Jan Even Vanebo/TA

Mistet alt

Noen dager etter fikk ekteparet dra tilbake for å berge ut inventaret. Anne Solfrid minnes synet som møtte dem i døra:

– Alt var svart og ugjenkjennelig. Jeg følte meg ribbet og naken. Da jeg gikk inn i det som var igjen av huset gikk det samtidig hull i hjertet mitt. Jeg balanserte opp det som var igjen av trappa til loftet for å lete etter tegninger og bilder etter guttene mine, men alt som var igjen var den forferdelige lukta av brann.

De mistet alle bilder og nedtegnelser fra familiemedlemmenes liv i brannen:

– Jeg har alltid samlet på minner. Jeg har beholdt alle skolebøkene mine, tegningene til barna og hadde flere bildealbum. Da jeg innså at alt var tapt mistet jeg samtidig en stor del av meg selv.

Eide ikke nåla i veggen

Slekt og venner ga mye hjelp i etterkant av den dramatiske hendelsen. De fikk både husly, mat og klær. Anne Solfrid minnes da hun skulle sy sammen en bukse hun hadde fått til et av barna:

– Det var en rift i buksa som jeg ville sy igjen. Men hadde jo ikke nål og tråd lengre. Jeg eide rett og slett ikke nåla i veggen. Da innså jeg at vi virkelig sto på bar bakke. Uten all hjelpa vi fikk hadde vi ikke greid oss.

Selv om mesteparten av de materielle eiendelene gikk tapt, priser Tore Hongset seg lykkelig for at alle kom seg ut av huset:

– Det var bare flaks som gjorde at gutten vår våknet. Selv om vi mistet alt har vi i hvert fall hverandre.


Uviss brannårsak

Ingen vet hvorfor brannen på Hildrum gård startet. Brannen hadde selvantent i et rom som ikke var i bruk. I etterforskningsrapporten ble det nevnt at brannen muligens hadde startet i et ovnsrør som gikk gjennom rommet.

Hildrum gård er i dag gjenoppbygd som en tro kopi av det opprinnelige huset. Det fungerer også som vertshus for laksefiskere i Namsen.

For familien Hongset kommer aldri jula til å bli den samme. Høytiden bringer minnene om brannen som stjal fra dem familiegården nærmere. Dessverre er de ikke alene om å oppleve dette.

Brannfarlig høytid

Tall fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det er 50 prosent

Brannvarsler

Sjekk brannvarsleren din i jula.

Foto: Scanpix / SCANPIX

flere boligbranner i perioden fra lille julaften til nyttårsaften enn i en gjennomsnittlig nidagersperiode ellers i året.

– Den største brannfaren ligger selvfølgelig i levende lys. Ellers er det mange med litt rustne fyringsteknikker som har ansvaret for at det blir varmt i huset. I kombinasjon med dårlig trekk kan det bli en brannfelle, sier senioringeniør i DSB, Lars Haugerud.

Les også:

Han har selv jobbet som brannmann i flere år, og har sympati med de som opplever brann:

– Det er en forferdelig og traumatisk opplevelse. Jeg er ikke sikker på hvordan jeg hadde reagert selv dersom det skjedde i mitt eget hjem.

– Øv dere!

Haugerud har følgende tips til forholdsregler man kan ta:

Ikke bruk brennbare lysmansjetter, skru av alt elektrisk utstyr på kvelden, sjekk at røykvarslerne fungerer og skaff et manuelt brannslukningsapparat. Men det viktigste er uansett at man må øve seg på brannslukning. Jo mer du øver, jo større sansynlighet er det for at du gjør de riktige tingene hvis ulykken er ute.