Hopp til innhold

Godtar ikke budsjettsprekk på fylkesveg 17

Ordføreren i Namdalseid, Steinar Lyngstad (Sp), forlanger at Statens Vegvesen holder seg innenfor planlagt kostnadsramme for fylkesvegen mellom Steinkjer og Namsos

Fv 17

Kostnadene for utbedringen av Fv 17 kan komme opp i to milliarder kroner.

Foto: NRK Montasje

Torsdag ble det kjent at utbedringen av fylkesveg 17 mellom Namsos og Steinkjer kan bli 300 millioner kroner dyrere enn planlagt. I dag informerte Magne Steiner Malmo i Statens vegvesen de berørte ordførerne om kostnadssprekken, og alternative løsninger de ønsker å se på.

Vil ikke la bilistene betale mer

– Vi er enige om at de må utrede, men jeg var veldig tydelig på at løsningen må finnes innenfor de rammene vi har bestemt. Om man lander på å øke kostnadene, så vil det bety enten lengre innkrevingstid av bompenger, eller økte satser.

Det er ingen ønsket situasjon for Namdalseid, som er den største pendlerkommunen, sier ordfører Steinar Lyngstad.

Ifølge Trønder-Avisa kan funnet av kvikkleire i Holmvikbogen i Verran gi ekstrakostnader på rundt 300 millioner kroner. Totalprisen kan dermed komme opp i to milliarder kroner.

– I forbindelse med reguleringsplanen for Østvik-Sprova-Malm er det foretatt nye undersøkelser av grunnforholdene. Det er store områder som har dype lag med bløt leire og kvikkleire. Resultatet av undersøkelsene viser at vi ikke kan bygge veglinja som ble vedtatt i kommunedelplanen innenfor kostnadsrammen, skrev Statens vegvesen i en pressemelding i forkant av møtet.

LES: Fv 17 kan bli flere hundre millioner dyrere

Ultimatum fra ordfører

Namdalseid-ordføreren kaller den ekstra kostnaden for en sjokkregning.

– Den økonomiske grensa er nådd, sier Steinar Lyngstad.

– Det er jo sånn at man av og til lykkes, og det er jo fremdeles målsetninga for oss alle.

Men av og til viser utredninger at nei, desverre, dette lar seg ikke gjøre innenfor samfunnsøkonomisk forsvarlighet. Det kan bli utfallet av dette prosjektet, sier Lyngstad.

LES: Foreslår fem nye bomstasjoner på fv 17

– Kan utvikle ulike alternativer

Fylkestinget i Nord-Trøndelag er vegeier og ordførerne i kommunene Namsos, Namdalseid, Flatanger, Osen, Steinkjer og Verran sitter i styringsgruppa for bompengesamarbeidet.

– Etter at vegeier og ordførergruppen har fått orienteringen, vil Statens vegvesen forholde seg til føringene som gis under eller i etterkant av møtet. Statens vegvesen kan videreutvikle ulike alternativer som ivaretar målsettingen med fylkesvei 17-prosjektet, skriver Statens vegvesen.

Magne Steiner Malmo
Foto: Statens vegvesen

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Nord-Trøndelag, Magne Steiner Malmo, vil ikke si hvor mye dyrere utbyggingen blir.

– Å si hvor mye over vedtatt kostnadsramme det er snakk om, er lite hensiktsmessig. Vi har en kuttliste vi kan benytte og vi har flere alternative løsninger vi kan regne på hvis vi får aksept for det, sier Malmo i pressemeldingen.

Kommunene har sammen med Nord-Trøndelag fylkeskommune i flere år kjempet for å få utbedret den seks mil lange og sterkt trafikkerte strekningen mellom Asphaugen i Steinkjer og Namsos.

Ifølge Statens vegvesen har fremdriften på prosjektet gått som planlagt frem til nå. De er i gang med bygging på to delprosjekt og planlegging på 13 delprosjekt.

LES: Vil ruste opp fylkesvei 17

Bompenger

Prosjektet finansieres med midler fra Nord-Trøndelag fylkeskommune, 40 prosent, og bompenger, 60 prosent.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX