Hopp til innhold

Linesøybrua blir kanskje aldri bygd

I to år har de ventet på at millionbrua til Linesøya skulle bli ferdig. Nå kan pengekrangel føre til at den aldri blir bygd.

Her skulle Linesøybrua stått

Mellom disse grushaugene skulle Linesøybrua stått klar forelengst

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

– Vi synes det er veldig leit og vi skjønner ikke den seigpininga som foregår her. Vi skjønner at det handler om penger, men det er vanlig at en gjør ferdig arbeidet først, og ta krangelen om pengene etterpå, sier en av øyas beboere, Anne Merete Hansen Lines.


Ingen løsning i sikte

Arbeidet med brua som skulle forbinde Linesøya og fastlandet startet for mer enn fire år siden og forventningene var store. Arbeidet skulle ta to år. Men slik gikk det ikke .

Grusfyllingene ble bygd fra begge sider og det gjensto noen hundre meter. Grunnforholdene ble undersøkt og etter planene skulle det støypes betongfundament som skulle senkes ned på bunnen. Som sagt så gjort. Problemet var at fundamentet sank mer enn ventet. Det ble tatt opp igjen og satt på land. Og der står saken bokstavelig talt.

Hvem som har gjort feil, er det mange som diskuterer. Men ikke folket på Linesøya. De vil brua bygd og ta krangelen etterpå.

Fylling Linesøybrua

Grusfyllingene kom på plass, så startet problemene

Foto: Ståle Yttrehus / NRK


Prosjektet i fare

Sør-Trøndelag fylkeskommune er byggherre og de sliter med saken. De satte i gang Statens Vegvesen som ba Mesta bygge brua. De satte igjen i gang sine og andre på jobben. Alle sier de har gjort det de skulle. Ingen vil betale ekstraregninga som er beregnet til 70 – 80 millioner kroner. Den kommer i tillegg til de opprinnelig 104 millionene. Og den kan fort bli større. Slikt setter hele prosjektet i fare.

Ifølge lederen i samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag, Ola Huke kan det bli aktuelt å skrinlegge hele byggeprosjektet og la ferga ta seg av transporten som i dag.

Vibeke Stjern, ordfører i Åfjord

Ordføreren i Åfjord, Vibeke Stjern fortviler

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Det beklager beboerne på Linesøya og Åfjord kommune. De vet ikke hva de skal gjøre i saken.

– Åfjord kommune stiller med 10 prosent av den opprinnelige prisen på 104 millioner kroner. Nå vet vi ikke hvordan kommunen kan gå inn med noe som monner i den store sammenhengen, sier ordfører Vibeke Stjern.

Samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Ola Huke sier de skal ha flere møter om saken om ikke lenge.

Rasteplass Linesøybrua

Grusfyllingene er det eneste sikre på Lindsøybrua så langt

Foto: Ståle Yttrehus / NRK