Hopp til innhold

Boligkjøpere føler seg lurt av kommunen

Frustrerte boligkjøpere mener Trondheim kommunes ferdigattest nærmest er som et frikort til svindel. De mener ingen sjekker realiteten bak utbyggernes papirer.

Bolig i Trondheim

Kjøperne av denne boligen i Trondheim har kjempet en flere år lang kamp mot kommunen. De trodde kommunens ferdigattest var et kvalitetsbevis.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ole Elling Solum

Ole Elling Solum er leder i sameiet Gamle Oslovei 70 i Trondheim.

Foto: Privat

Kjøperne av en bolig i Trondheim trodde kommunens ferdigattest var et kvalitetsbevis, men nå karakteriserer de attesten som en friseddel til en utbygger som de føler seg lurt av.

Fukt i veggene

Ole Elling Solum er leder i sameiet Gamle Oslovei 70 som er et gammelt todelt hus som ble totalrenovert til fire leiligheter, og som siden de kjøpte det i 2013 har gitt kjøperne ubehagelige overraskelser.

Solum skraper bort malingen som flakker av den fuktige kjellerveggen. Bak malingen skjuler det seg bulende muggsopp.

– Vi har sopp i kjelleren som skyldes fukt som trekker inn i murene, sier Solum når NRK er på besøk.

Fukten i kjelleren ble beskrevet i en boligtakstrapport som ble skjult av megler. Men det var flere mangler ved huset. Kjelleren hadde ikke ventilasjon, og det hadde heller ikke resten av huset.

– Det var helt tett, og vi måtte lufte med vinduene. Men bare ett vindu egnet seg til det, fortsetter han.

Mangler i bolig

Bak malingen i kjelleren fant boligkjøper Ole Elling Solum muggsopp.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ferdigattest i 2013

Her begynner historien om sameiet, utbyggeren og Trondheim kommunen som ga bygget en ferdigattest i 2013. Utbyggeren nektet å ordne opp uten videre, og sameiet hentet inn takstmann Bjarne Våge som vurderte huset som uforsvarlig å bo i.

– Vi mener det var brannteknisk uforsvarlig. Det manglet ventilasjon og manglet dampsperrer, opplyser Våge.

Trondheim kommune i likhet med alle andre kommuner sjekker aldri selve bygget. De sjekker bare papirene som kommer inn fra utbygger.

Steinulf Hoel

Steinulf Hoel er bygningssjef i Trondheim kommune.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Kommunen har aldri vært på inspeksjon, og det har vært vanlig praksis siden 1997. Det handler om tillit, forklarer bygningssjef Steinulf Hoel til NRK.

Men kommunen ba om nye papirer fra utbyggeren, men Ole Elling Solum mener de nye papirene ikke stemte med realitetene i bygget.

– Det verste var at den tegningen heller ikke ble helt riktig, og så ble det laget en ny. Da ble det bra nok, sier lederen i sameiet i Trondheim.

Anket til fylkesmannen

Men sameiet ga seg ikke og ved hjelp av en advokat ble ferdigstillelsen anket inn for fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Sameiet hentet også inn senioringeniør Arnfinn Moksnes som er brannteknisk ekspert i Asplan Viak.

– Det var alvorlige mangler, og bygget ville ikke blitt godkjent. Sånn skal det ikke være, mener Moksnes.

Først etter nærmere 200 brev, og klare branntekniske brudd trakk Trondheim kommune ferdigattesten og krevde utbedringer. Men fortsatt mener sameiet det gjenstår flere problemer, blant annet med dampsperrene.

Tar selvkritikk

Trondheim kommunes bygningssjef Steinulf Hoel er i all hovedsak fornøyd med saksbehandlingen, og har gitt ny ferdigattest til utbyggeren igjen.

– Manglene er brakt i orden, men vi tar selvkritikk på at vi burde ha gjort et mer dyptgående tilsyn litt raskere. Det kan vi lære av til senere saker, innrømmer Hoel.

Utbyggeren skriver i en e-post til NRK at de mener alt er i orden siden ferdigattestene opprettholdes.