Statens naturoppsyn og politiet er på vei i helikopter over store deler av Hedmark og Trøndelag.
Målet er å kartlegge omfanget av ulovlig kjøring med snøskuter.
– Dette er rett og slett nedslående. Det blir mer og mer ulovlig motorisert ferdsel i utmarka, sier oppsynsmann Erik Ydse fra Statens naturoppsyn.
Store områder med skuterspor
På snødekte vidder og i vernede områder går sporene på kryss og tvers. Når helikopteret seiler inn over Rindalsfjellene åpenbarer det seg et enda større nett av snøskuterspor i det hvite teppet.
– Hele området er oppkjørt. Det er trist å se, sier Ydse.
– Dette er ikke lovlig?
– Nei, dette er absolutt ikke lovlig kjøring. Dette er kun lek og rekreasjon.
TRIST: Oppsynsmann Erik Ydse synes det er leit at mange snøskuterkjørere gir blaffen i loven. Fra helikopteret over de Midt-Norske skogene og fjellområdene har han overblikk over et nett av ulovlige skuterspor.
Foto: Jøte ToftakerFå lovlige løyper
Du må følge oppmerkede løyper når du skal kjøre skuter. Unntaket er dersom du har fått dispensasjon.
I 2015 ble det åpnet for at kommuner kan ha egne skuterløyper for rekreasjonskjøring. Over 50 av de 422 kommunene i Norge har oppmerkede løyper.
VIL HA FLERE LØYPER: Norges snøscooterforening synes det er for få lovlige skuterløyper i landet.
Foto: NRKHalvparten av løypene eksisterte før 2015, fordi Finnmark og Nord-Troms har hatt en særordning med egne rekreasjonsløyper.
Det burde vært langt flere oppmerkede løyper, mener Norges Snøscooterforening.
– Det er en kultur for å kjøre snøskuter i Nord-Norge, men vi har ingen lovlige alternativer, sier Håkon Haug Enga, daglig leder i foreningen.
– Du mener at politikerne sitter med nøkkelen her?
– Ja, helt klart, svarer han.
15.000 kroner i bot
Så langt i 2019 har Statens naturoppsyn stanset og anmeldt 40 personer for ulovlig kjøring med snøskuter i Norge.
Skuterførere har fått bøter på mellom 8.000 og 15.000 kroner. Enkelte har fått ekstra gebyr på grunn av høy fart eller at skuteren ikke er registrert.
– Hensikten er ikke å ta flest mulig, men å få folk til å følge reglene. Frikjøring i terrenget forstyrrer dyrelivet i en sårbar tid av året. Det kan også være en sikkerhetsrisiko for dem selv og andre med tanke på mulige skred, opplyser seksjonssjef Kari Kveseth i Statens naturoppsyn.
ULOVLIG: Disse skutersporene er utenfor en oppmerket løype. Dermed har skuterkjøreren begått lovbrudd under denne kjøreturen.
Foto: Jøte ToftakerMange blir aldri tatt
Politiet og Statens naturoppsyn har satt inn flere ressurser til kontroller.
– Det er forferdelig vanskelig. Veldig få blir oppdaget, sier lensmann i Midt-Troms, Andreas Nilsen.
– Selv om ressursinnsatsen generelt har økt siste fem årene så er oppdagelsesrisikoen fortsatt lav. Det er viktig å samarbeide med politiet for å utnytte ressursene på best mulig måte, sier seksjonssjef Kari Kveseth i Statens naturoppsyn.