NRK Meny
Normal

– Lenge siden jeg har hatt så lave skuldre

Det er ingen «dagen derpå» for Per Sandberg, som lanserte sin biografi onsdag. Men han har dårlig samvittighet overfor de nærmeste.

Per Sandberg

Per Sandberg fikk mye oppmerksomhet rundt sin boklansering. – Mange har kommentert at dette ikke er en normal biografi. Men så er jeg kanskje ikke helt normal, da? I så fall lever jeg veldig godt med det, sier han til NRK dagen derpå.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Onsdag denne uka ble den mye omtalte selvbiografien «Mot min vilje» lansert, til stor ståhei og debatt både i forkant og etterkant.

– Det ble litt sent i natt, for det var mange eposter og facebookmeldinger å gå gjennom. Jeg ville gjerne svart på alle, men det rakk jeg ikke, sier Sandberg torsdag formiddag.

Fremskrittspartiets nestleder bedyrer at det er lenge siden han har hatt så lave skuldre som i dag.

LES: Sandberg legger frem omstridt bok

Fikk bare to sinte eposter i går

Per Sandberg biografi

Sandberg har selv ført boka i pennen, men sier han har hatt både skyggeforfattere og god bistand fra blant annet sin egen lillesøster.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix
Sandberg og Jensen

– Min tillit til Sandberg er som den alltid har vært, sa Siv Jensen i forbindelse med boklanseringen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg har levert min historie. Jeg har tatt et oppgjør med konflikter som har vært, og jeg har gjennom hele boka tatt et oppgjør med tisking og hvisking i korridorene, sier Sandberg.

– Hva slags reaksjoner har du fått i forbindelse med boklanseringen?

– Som jeg forventet har reaksjonene vært blandet. Men det er ikke riktig som Dagbladet skriver i dag at jeg har blitt bombardert av sinte eposter. I går talte jeg to som var kritiske.

Sandberg forteller at en av grunnene til at kan stå i denne type stormer, er at han ikke oppsøker nyhetene før ting har roet seg.

– Jeg er fullstendig oppmerksom på at mange synes jeg er en provoserende og irriterende politiker og person. Jeg er en 50/50-mann – enten elsker folk meg, eller så hater de meg.

– Stor takhøyde i FrP

Han vil ikke si noe om hva partileder Siv Jensen har sagt til ham om boken.

– Men på nyhetene i går sa hun at tilliten til meg er uforandret.

– Hvordan blir det å fortsatt sitte i en stortingsgruppe sammen med folk du i boka har omtalt som «glattpolerte biljardkuler»?

– Jeg var i gruppemøte i går, jeg, ler Sandberg, og forsikrer at takhøyden i gruppa er stor.

– Jeg har selvsagt provosert noen med denne boka. Men folk må tåle å høre direkte meninger. Med det uttrykket mener jeg å uttrykke bekymring for at partiets særpreg forsvinner. Men det er ikke vondt ment.

LES: – FrP har godt av denne boka

– Jeg ville blitt en knakende god statsråd

Per Sandberg var ansett som aktuell for en av FrPs statsrådsposter, men valgte å si nei.

Sandberg sier tiden med regjeringssonderinger og -forhandlingene var fantastisk og de tre viktigste ukene i hans politiske karriere.

– Men da jeg var ferdig med det, var jeg sliten. Hvis jeg skulle gått inn som statsråd, måtte jeg vært sikker på at jeg fikk gjennomført politikken. Det krever 110 prosent motivasjon, energi og overskudd. Da jeg tok avgjørelsen hadde jeg ikke det.

– Men jeg ville blitt en knakende god statsråd.

LES: Sandberg åpner for å bli statsråd

Skal gjeste Skavlan

Underveis i onsdagens boklansering mottok Sandberg en telefon fra kona på Senja om at det også stormet i nord. Men han går ikke med på at dette handlet om at boka hadde slått ned som en bombe i Troms FrP, hvor personkonfliktene har vært sterke over lang tid.

– Det var vel været hun snakket om, ler han.

Han legger til at han har dårlig samvittighet overfor sine nærmeste for at han nå er ute og skaper støy igjen.

Fredag snakker Sandberg rett fra hjertet og levra på «Skavlan». Han tror den pågående debatten mellom norske og svenske journalister om norsk politikk blir interessant.

– Jeg tenkte jeg skulle åpne med å si at jeg som som trønder krever Jämtland og Härjedalen tilbake til Norge. Så får vi se om det kan skape bedre stemning.

Fredrik Skavlan og Kristin Halvorsen

Tidligere har Sandbergs politiske rival Kristin Halvorsen vært gjest hos Skavlan. Fredag er det Sandbergs tur.

Foto: Bresciani, Claudio / NTB scanpix

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.