Hopp til innhold

Avreise til fjellet!

Resten bagasjen vi savnet kom heldigvis i dag. Aveise er utsatt et par timer, men vi følger den opprinnelige tidsplanen og reser til Penitentes(2600moh) i kveld.

 

På reise
Foto: Ekspedisjon Høydemedisin

Reisen tar omtrent 5 timer. Her laster vi opp muldyrene. Hvert muldyr bærer 60 kilo og vi regner med å sende MANGE muldyr. Vi har mengder med forskningsutstyr som aggregat, 60 liter drivstoff, fryser, PC’er, nitrogentank (for holde prøvene under -80 grader), tørris og mye mer.

Forhandler om muldyr

I skrivende stund står Are og forhandler muldyr. Utstyret må pakkes i bestemte pakkposer med riktig form og vekt. Martin og Astrid har reist til en fabrikk i Mendoza der vi har fått sponset flytende nitrogen. Her får vi også tak i tørris.

Utstyret gjøres klart
Foto: Ekspedisjon Høydemedisin

 

Resten av maten er handlet inn i dag. Det ble en omfattende oppgave å kjøpe inn og fordele mat til 17 personer i over 20 dager. Maten fremover kommer til å bestå av havregryn til frokost, pasta til middag og supper til lunsj.

Under toppstøtdagene satser vi på tørrmat (drytech).

Overnatting i Penitentes

Vi overnatter i Penitentes i natt og starter de første forskningsforsøkene i morgen. Astrid og Joakim vil samle inn er blodprøver, oksygenmetning, hvilepuls, pulsvariasjon og blodtrykk. Som en del av vår forskningen vil Bjørn og jeg dele ut spørreskjema og undersøke deltagerne for symptomer på høydesyke. Vi regner ikke med å finne tegn til høydesyke ved denne høyden, men tidlige symptomer kan være hodepine, svimmelhet, kvalme og/eller diare.

Julefeiring

På julaften vil vi vandre videre opp i fjellheimen til Confluensia som ligger på 3300 moh, turen vil ta 5-6 timer. Her vil vi feire julen etter beste evne. De neste dagene vil vi være i Confluensia for å drive videre forskning mens vi avklimatiseres. Det vil bli lagt inn dagstur til omtrent 4000 moh og ned igjen som en del av avklimatiseringen.

Jeg oppfatter alle som klare for avreise nå. De siste to dagene har vi jobbet døgnet rundt med å få den miste detalj på plass slik at dette skal bli en vellykket forskningsekspedisjon!

Vi ser alle frem til å komme oss opp i fjellet for å starte eventyret!

22.12 - Kristian David Smogeli