Annerledesklubben som overrasker

Nok en gang er annerledesklubben Ranheim blant de beste i 1. divisjon, og klare for kvalifiseringsspill for Eliteserien. Og det med ett av seriens laveste budsjetter.

Ranheim møter Levanger

Ranheim har hatt mye å juble for denne sesongen, og er nok en gang klare for kvalifiseringsspill for Eliteserien.

Foto: Morten Andersen

Tirsdag kveld ble Fredrikstad slått 2–1 på bortebane i en kamp som betød veldig mye for begge lag i hver sin ende av tabellen.

Nå blir det kamper mot enten Ullensaker/Kisa, Sandnes/Ulf eller Mjøndalen i kvalifiseringsspillet senere i høst. Ranheim har ti millioner kroner i budsjett i år, og det er rundt 20 millioner mindre enn Fredrikstad som de slo tirsdag kveld, og som må spille kvalifisering for å unngå nedrykk fra 1. divisjon.

Imponert

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken er veldig imponert over hva Ranheim får til med små ressurser.

Karl-Petter Løken

Karl-Petter Løken er imponert over Ranheims prestasjon i år.

Foto: NRK

– De får mye ut av et begrenset budsjett, og de driver godt med et sterkt fokus på det sportslige. De er ikke avhengige av et voldsomt budsjett, sier Løken til NRK.

Både i 2010, 2013, 2015 spilte Ranheim kvalifisering til eliteserien, og i 2012 kom de på fjerdeplass. Hele tiden med små økonomiske ressurser, og mye mindre lavere budsjetter enn konkurrentene. I fjor var også klubben på konkursens rand.

– Ranheim trener godt og har det sportslige i fokus. Og så henter de stort sett lokale spillere, og det tror jeg flere norske lag må gjøre. De må satse på spillere fra omkringliggende områder, mener den gamle Rosenborg-spilleren.

– Stolt

Frank Lidahl er daglig leder i Ranheim Toppfotball, og er stolt over det klubben har prestert.

– Vi er annerledesklubben og har fokus på utvikling og kontinuitet i klubben. Vi er også en klubb for trøndere, og det er bare Mads Reginiussen som kommer utenfra, sier Lidahl.

– Kontinuitet på flere områder i klubben har vært viktig for å lykkes i Ranheim, men fortsatt sliter klubben økonomisk. Vi er ikke friskmeldt, men kvalifiseringsspillet gir oss noen hundre tusen kroner ekstra. Det er kjærkomment for oss, mener Lidahl.

Ingen dyre spillere

Han frykter ikke økonomien hvis det skulle ende med opprykk.

– Nei, vi kan ikke gå rundt å være redde for å rykke opp på grunn av økonomien. Vi er Ranheim og gjør det på vår måte. Det blir uansett ingen innkjøp av dyre spillere, lover han.

Karl-Petter Løken tror ikke Ranheim klarer å kvalifisere seg til Eliteserien denne gangen heller.

– Nei, det blir tøft, men det er likevel en veldig god prestasjon av Ranheim, sier han.