Hopp til innhold

Frykter monstertorsk skal yngle

Oppdrettsselskapet Frengen Havbruk på Ytterøy i Levanger anmeldes for dyremishandling.

Kurt Oddekalv med monstertorsk

Kurt Oddekalv er svært skeptisk til torskeoppdrett og har nå anmeldt Frengen Havbruk for dyremishandling.

Foto: Norges Miljøvernforbund

Det er Norges Miljøvernforbund som står bak anmeldelsen. Kurt Oddekalv har fått tilsendt både fisk og bilder av deformerte torsk og reagerer kraftig på det han ser.

– Jeg har sett mye rart i oppdrettssamenheng, men dette topper alt. Dette er dyremishandling på sitt alle verste, sier Kurt Oddekalv.

Det har ikke lyktes NRK få noen kommentar fra ledelsen i Frengen Havbruk.

Deformert torsk i fangsten

Frengen Havbruk på Ytterøy er også tidligere anmeldt av både Norges Naturvernforbund og Oddekalv's Miljøvernforbund etter at store mengder torsk rømte fra anlegget. For to uker siden ble selskapet ilagt en tvangsmulkt på over 80.000 kroner. I fjor høst rømte over 40.000 oppdrettstorsk fra Frengen Havbruk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Syk og derformert torsk fra Trondheimsfjorden

Såkalt monstertorsk kjennetegnes blant annet ved at den har røde sår og blemmer. Denne ble fisket i Trondheimsfjorden i begynnelsen av februar 2010.

Foto: John Olav Oldren

Det var også da de første meldingene kom, om at lokale fiskere fikk mange monstertorsk med i fangsten. I løpet av de to siste månedene har yrkesfisker Tor Hynne fått rundt 4.000 oppdrettstorsk og blant dem mange stygge.

– Jeg har fått fisk som tydelig er syke, med store sårkaker og røde prikker på seg. De er også derformerte i munnen, sier Hynne til NRK.no.

Hemmeligholder prøver

Også fiskerne i Storfjord utenfor Troms har det siste halvåret fanget store mengder deformert torsk.

Fiskeridirektoratet har tatt prøver av fisken for å finne ut hvor den kommer fra. DNA-prøver fra torsken er klar, men hittil har direktoratet nektet å offentliggjøre resultatene .

Det finnes ett opprettsanlegg for torsk Storfjord. Ledelsen i Storfjord Torsk AS benekter at tosken stammer fra dem.

I går ble det kjent at regiondirektør Gunnar Trulssen i Fiskeridirektoratet bekrefter at saken er sendt til politiet for videre etterforskning .

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Torsk med deformerte finner

Torsk med deformerte finner fisket i Trondheimsfjorden.

Foto: NRK

Gytefisk sprer monstergener

Oppdrettstorsken er nå full av melk og rogn, og er snart gyteklar som all annen torsk. Både Hynne og Oddekalv frykter konsekvensene.

– Det er tragisk å ødelegge en fjord på denne måten. Anlegget bør fjernes øyeblikkelig, mener Hynne.

Norges Miljøvernforbund og Kurt Oddekalv er i mot all torskeoppdrett og mener det burde ha vært forbudt. Han vil ha anlegget fjernet. Oddekalv frykter at deformert gyteklar oppdrettstorsk skal føre til kollaps i Trondheimsfjorden.

– Vi har mye villtorsk. Vi kan ikke risikere at oppdrettsnæringen med sine deformerte fisk skal spre seg blandt de ville bestandene. Men det er akkurat det som skjer i Trondheimsfjorden nå. Dette kan ikke aksepteres, sier Oddekalv som derfor har anmeldt Frengen Havbruk for dyremishandling.

– Tar villaksen

Om ikke lenge går laksesmolten ut av blant annet Verdalselva, og Hynne ser med stor skepsis på at det står tusenvis av rømt oppdrettstorsk utenfor munningene.

– Smolten vil da bli et lett bytte for glupsk oppdrettstorsk når stimene skal ut i havet, sier Hynne.

Monstertorsk fra Trondheimsfjorden

Rømt oppdrettstorsk beiter på brisling og småsild i Trondheimsfjorden.

Foto: John Olav Oldren

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.