Hopp til innhold

Advarer mot tablettkopier: – Virkestoffet har ført til overdosedødsfall

Potensielt livsfarlige tabletter selges på gata i Trondheim. De utgir seg for å være angstdempende, men viser seg å inneholde et virkestoff som i for store mengder fører til pustestans og død. Overdoseteamet er svært bekymret for at rusmiddelet sprer seg.

Tablettkopi

Denne tablettkopien er tilsynelatende helt lik det originale rusmiddelet med påtrykket «XANAX», men har et helt annet innhold. De er gjerne 100 ganger sterkere enn morfin og heroin – og selges nå på gata i Trondheim.

Foto: John Petter Jamt

Overdoseteamet i Trondheim fikk først kjennskap til tablettene tidligere i år. Nå viser det seg at de er i omløp igjen.

Tablettene utgir seg for å være «XANAX», et angstdempende preparat med virkestoffet Alprazolam.

Laboratorietester gjort ved St. Olavs hospital denne uka viser derimot at preparatet inneholder det svært potente opiatet Fentanyl – et virkestoff som har ført til flere overdosedødsfall. Fentanyl går også under navnet elefantdop.

Det første kjente norske overdosedødsfallet med Fentanyl skjedde i Stavanger i 2015. Personen som døde skal ha vært tung rusmisbruker. I jula i fjor døde en mann i 20-årene fra Trondheim etter inntak av samme stoff. Han skal ikke ha vært tung narkoman. Også en 17-åring fra Oslo, med ukjent tilknytning til rusmiljø, døde av Fentanyl-overdose i 2017.

Kroppen kan være bevisst noen minutter etter pustestans. Dette er virkelig en grusom måte å dø på.

Vibeke Kleveland

En pille koster cirka 50 kroner

Vibeke Kleveland.

Sykepleier Vibeke Kleveland i overdoseteamet i Trondheim antar at de falske XANAX-tablettene er laget i Øst-Europa og solgt til Norge via det mørke nettet.

Foto: NRK.

– Når vi først har funnet ut at XANAX-kopier nå selges i Trondheim, er det nærliggende å tro at de også fås kjøpt andre steder i Norge. Den lave prisen bidrar til å øke salget – én tablett selges for rundt 50 kroner, sier sykepleier i Helse- og overdoseteamet i Trondheim, Vibeke Kleveland.

Overdoseteamet har nå informert om det potensielt farlige rusmiddelet til rusnettverk over hele Norge, i tillegg til at de er ute på gata for å advare.

– For høyt inntak av Fentanyl fører til at folk slutter å puste. Det er svært potent og hurtigvirkende. Kroppen kan være bevisst noen minutter etter pustestans. Dette er virkelig en grusom måte å dø på, sier Kleveland.

Det finnes over 40 Fentanyl-varianter. Den sterkeste er laget for å bedøve svært store dyr, som for eksempel elefanter.

– Som å spille russisk rulett

Det er svært vanskelig å skille tablettkopien fra den originale. Begge er rektangulære og har påtrykket XANAX. Ifølge Kleveland er det vanlig å bruke dette rusmiddelet sammen med andre opiater, noe som gjør bruken enda farligere.

Overdosetemaet regner med at tablettene har kommet til Norge via det mørke nettet.

– Vi tror de i utgangspunktet er laget i Øst-Europa, forklarer Kleveland, som kaller tablettkopiene svært uforutsigbare.

– De som kjøper disse kan i realiteten ha «flaks» og få tabletter som inneholder nesten bare druesukker. Men de kan også risikere å få tabletter med ekstremt høyt innholdet av Fentanyl. Det er som å spille russisk rulett.

Helsemyndighetene er bekymret

Preparater med virkestoffet Fentanyl førte til at over 20 000 personer i USA døde av overdose i 2016, viser tall fra National Institute on drug abuse. Økningen av slike overdoser i USA har vært dramatisk bare på tre–fire år.

– I tillegg er det en økning av overdosedødsfall med stoffet i Sverige og Finland. Dette gjør oss svært bekymret for utviklingen i Norge, sier Martin Blindheim, seniorrådgiver og leder for Nasjonal overdosestrategi i Helsedirektoratet.

Helsemyndighetene jobber målrettet med forebygging av Fentanyl-bruk.

– Fra sentralt hold kan vi stille midler til rådighet, men det er kommunale team som har kontakt med brukerne. Nå er en ny overdosestrategi i ferd med å utvikles, og da vil vi legge enda større vekt på dette, sier Blindheim.

Hvordan de kan fange opp ungdom som eksperimenterer med ulike stoffer, er han mer usikker på.

– Dette er et område vi må jobbe enda mer med i tiden som kommer. Heldigvis er det per nå få overdosedødsfall i denne gruppen.