Hopp til innhold

– Vandelsattest gir falsk trygghet

Høyre tviler på at vandelsattester vil hindre sextrakassering i politiske partier.

Michael Setsaas

Michael Setsaas, leder for Høyre i Trondheim, tror holdningsskapende arbeid er viktig for at det ikke skal skje flere sex-skandaler i norsk politikk.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Både Arbeiderpartiet og Frp har sagt at de vil vurdere å kreve en vandelsattest av folk som jobber med ungdom i partiene.

Forslaget kommer etter at Frp-topp Trond Birkedal ble siktet for hemmelig filming av personer på badet sitt, og for seksuell handling mot en mindreårig.

Høyre er ikke like sikker på at vandelsattest er riktig løsning for å hindre at lignende tilfeller skjer i fremtiden.

– Det er en aktuell problemstilling for oss, men jeg er redd det gir en falsk trygghet. Vandelsattest sier noe om hva en person er domfelt for i fortiden, og sier egentlig ingen verdens ting om risikoen for kommende adferd, mener Michael Setsaas, som er leder for Høyre i Trondheim.

– Vil gjøre klinkende klart hva som er akseptabelt

Likevel vil han diskutere muligheten for vandelsattest med resten av partiet, men andre løsninger vil fungere bedre, mener Setsaas.

– Det viktigste er at vi setter problemstillingen på dagsorden. Vårt mål er at alle skal føle seg trygge på at den slags ikke skal kunne skje hos oss, sier lederen.

Han tror at man tidlig må si fra om hva som er akseptabel oppførsel.

– Helt konkret vil vi i første omgang forsøke å påvirke holdninger ved å gjøre det klinkende klart hva slags form for adferd som er uakseptabelt i Høyre-sammenheng, sier Setsaas, som er klar på hva han ikke ønsker i sitt eget parti.

– Da tenker jeg på adferd som oppfattes som seksuelt krenkende, mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet av enhver form. Slikt skal ikke foregå i denne sammenhengen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.