NRK Meny
Normal

– Nå kan hun ikke sendes ut av landet

Legen til Louila Tuban (31) mener den filippinske kvinnen må få permanent oppholdstillatelse nå som hun får ny nyre.

Louila Tuban

Louila Tuban fra Filippinene vil dø uten dialysebehandlingen hun får her ved Sykehuset Levanger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Den 31 år gamle kvinnen fra Filippinene har alvorlig nyresvikt og vil ikke leve lenger enn et par uker uten dialysebehandlingen hun i dag får ved Sykehuset Levanger.

Tuban har kun midlertidig opphold i Norge, og ble derfor først nektet nyretransplantasjon. Men mandag snudde Rikshospitalet, og vil likevel gi henne en ny nyre.

Overlege Tor-Erik Widerøe

Overlege Tor-Erik Widerøe ved Sykehuset Levanger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
Louila Tuban

Tubans midlertidige oppholdstillatelse er gyldig til 07. januar 2015.

Foto: Privat

Må følges opp i Norge

Overlege Tor-Erik Widerøe ved Sykehuset Levanger er svært glad for at pasienten hans kommer til å få den livsviktige behandlingen.

– Jeg er veldig glad for at de tok den beslutningen. Hele avdelingen er glad for det, sier Widerøe.

Fredag forrige uke sendte han en anmodning til Utlendingsnemnda (UNE) om at de gir Tuban permanent oppholdstillatelse i Norge.

Etter at det ble besluttet at kvinnen skal få en nyre, mener han at UNE blir nødt til å gi Tuban permanent oppholdstillatelse.

– Nyretransplantasjon består også av oppfølging. Det er veldig høye utgifter i forbindelse med det, som ikke pasienten greier å dekke. Derfor er det ikke mulig for henne å overleve med transplantat i Filippinene. Det er ikke mulig å gjøre det på noen annen måte. Det tror jeg nok at de må innse også. Det nytter ikke med midlertidig opphold.

– En formidabel oppgave foran oss

Gjennomsnittlig ventetid på en nyre i Norge er 39–40 uker, ifølge overlegen.

– Det er en av de korteste ventelistetidene i verden, men det er et bingosystem. Man må ha en vevstype som matcher. Pasient A kan være veldig heldig, mens pasient B ikke trenger å være like heldig. Det varierer veldig. Vi må ta høyde for at pasienten kan være flere måneder og eventuelt år i dialyse før operasjon.

En hjerteundersøkelse viste at Tuban hadde svært store forandringer siden undersøkelsen i mai, og at hjertet hennes har økt i størrelse på grunn av det høye blodtrykket. Widerøe sier at hans oppgave nå blir å trygge situasjonen å godt han kan.

– Vi har formidabel oppgave foran oss for å greie å håndtere dette. Det blir gjerne snakk om daglig dialyse og bruk av litt uortodokse medikamenter.

Kommunikasjonssjef i UNE, Bjørn Lyster, sa tidligere dette til NRK om saken til Louila Tuban.

– Hun ble gitt midlertidig oppholdstillatelse i januar fordi behandlende lege sa at hun ville få en transplantasjon i løpet av en måneds tid. Dette skjedde ikke, men det var derfor vi sa ja, sier kommunikasjonssjef i UNE, Bjørn Lyster.

En 31 år gammel kvinne fra Filippinene ble nektet en livsnødvendig nyretransplantasjon fordi hun kun har hatt midlertidig oppholdstillatelse. Nå har Rikshospitalet snudd i saken og gjør en unntak fra reglene.