Hopp til innhold

– Jeg tror talentet mitt er en gudegave

Joakim Røbergshagen er bare 15 år, men er så god til å spille fiolin at han har fått lov til å begynne på universitetet uten å ha gått på videregående skole.

Joakim Røbergshagen

Det var ved en tilfeldighet at 15-åringen startet å spille fiolin. Det var nemlig fullt i pianoklassen ved musikkskolen.

Foto: Lise Sørensen/NRK

15 år gamle Joakim Røbergshagen fra Trondheim er et av landets største fiolintalenter.

– Det er ikke bare en del av livet mitt, men fiolinen er en del av meg. Det går nesten ikke et minutt uten at jeg tenker på øvinga, hva jeg skal spille og så videre. Jeg bruker stort sett hele dagen til noe musikkrelatert, sier han.

Var ikke plass i pianoklassen

Joakim spilte på en fiolin for aller første gang da han var 7 år gammel. Klassisk musikk har alltid fylt stuen hjemme i Trondheim, men foreldrene i huset har aldri selv spilt på noe instrument. Sønnen startet med fiolin fordi det ikke var plass i pianoklassen på kulturskolen.

Joakim Røbergshagen og Arve Tellefsen

Her er Joakim Røbergshagen sammen med landets mest kjente fiolinist, Arve Tellefsen.

Foto: NRK

– Jeg følte det var noe jeg endelig fikk til. Det var en god følelse å mestre, sier Røbergshagen.

Etter å ha gått på musikkskolen i tre år, spilte han for Arve Tellefsen under vinterfestspillene på Røros. Mesterfiolinisten ble satt ut av å høre det unge talentet spille.

– Det var et lite sjokk, jeg spilte ikke et så vanskelig stykke på den alderen. Joakim er spesielt begava. Det er mange som er begava her i landet, men Joakim er en av de mest spesielle, synes jeg, sier Tellefsen.

Yngst av alle

Joakim Røbergshagen

Røbergshagen fikk lov å begynne som student ved NTNU uten å ha fullført videregående skole.

Foto: Norsk kulturskoleråd / NTB scanpix

I høst startet Røbergshagen ved linja utøvende musikk på NTNU i Trondheim. Som student får han mer tid til å øve enn han ville gjort som elev ved en videregående skole.

Joakim er yngst av alle, men spilte best på opptaksprøven. Selv tror han talentet er en gudegave.

– Jeg vet ikke helt hvor talentet kommer fra, men jeg tror det kommer fra noen. Det er en slags gudegave. Jeg er kristen, så jeg tror Gud har en finger med i dette, men det er bare noe jeg tror, sier 15-åringen.

Har en plan B

Dersom noe skulle gå galt, og han ikke lenger kan spille fiolin, så er planen klar.

– Om noe skulle gå galt med fingeren mine, så vil jeg være dirigent. Da trenger man ikke alle sammen.

– Er du redd for fingrene dine?

– Om noe skjer så gjør det det, men jeg håper det går bra, svarer talentet.

En fiolin er ikke bare en fiolin. Det kan en elleveåring fra Trondheim skrive under på. Han var selvskreven da forsikringsselskapet Storebrand skulle finne Norges største fiolintalent: