Hopp til innhold

– Jeg bekymrer meg veldig for familien i Irak

Verdalingen Ali Al-Falahe følger nøye med på krigen som utspinner seg i hjemlandet, Irak. Der har han familie og venner som er midt oppe i grusomhetene.

For to uker sia starta kampen for å frigjøre Mosul fra IS.

For to uker siden startet operasjonene for å frigjøre Mosul fra IS. Iraks nest største by har vært kontrollert av terrorgruppen i snart to år.

Ali Al-Falahe følger nøye med på nyhetene og ser videoopptak av byer i hjemlandet, som blir bombet sønder og sammen.

– Jeg ser at husene brenner og bilene er påtent. Butikker, skoler, barnehager og sykehus. De har ødelagt alt, sier Ali.

Har mistet nær familie

Nå er det åtte år siden han, søsknene og moren kom til Norge. Ali har bodd i Verdal helt siden den gang.

I Verdal jobber han på et verft og er han langt unna bomber og krig, men han klarer ikke å slutte å tenke på familien der hjemme. Der har han søskenbarn, onkler og nære venner som har måttet bøte med livet i krigens grusomheter.

– Det er tragisk og trist. Spesielt for familien. Jeg tenker på faren min og den situasjonen som venner og slekt er i hjemme nå. Det er vanskelig å beskrive, forteller han.

IS-kampene går fra landsby til landsby. Nå frykter FN at hundrevis av familier har blitt tvunget ut av sine hjem.

Vanskelig å få kontakt

Ali kommer fra Anbar. Området ble frigjort i desember i fjor. Det betyr ikke nødvendigvis at krigen er over.

– Det kan jo se ut som det er fred der, men det som IS har etterlatt seg er vanskelig å glemme. De har ødelagt et helt område. De har ødelagt alt. Hele byen må bygges på nytt, forklarer han.

Ali prøver å holde kontakten med familien, men det er ikke så lett. Telefonlinjene er dårlige, derfor vet han ikke helt hvordan det går med dem.

– Det er veldig dårlig dekning der, og veldig dårlig internett, så jeg får ikke tak i dem. Det er ingen garanti for at de lever, sier Ali.