– Han skulle blitt tatt levende

Libyere i Trondheim er fornøyd med at Muammar Gaddafi er drept, men mener han burde ha blitt tatt i live.

Nabila Subkha sammen med søsteren og moren

Nabila Subkha, søsteren og moren klarte sitte da bildene av en drept Gaddafi kom på fjernsynet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Gaddafi

Et amatørbilde som angivelig er av Muammar al-Gaddafi. Han skal ifølge Overgangsrådet være drept, men det har ikke blitt bekreftet av uavhengige kilder.

Muammar al-Gaddafi skal ha blitt tatt i disse tunnelene

Gaddafi skal ha gjemt seg i dette hullet i hjembyen Sirte da han ble tatt av libyske opprørsstyrker 20. oktober 2011.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp
Libyske revolusjonsforkjempere feirer nyheten om at Gaddafi er drept

Libyske revolusjonsforkjempere feirer nyheten om at Gaddafi er drept

Foto: Manu Brabo / Ap

Hjemme i stua i Trondheim sitter tre kvinner og tørker tårer fra kinnene. Blikket er låst til tv-skjermen hvor bildene av jublende mennesker i hjemlandet vises i på alle nyhetskanalene.

Medier verden over bringer i dag nyhten om at Muammar Gaddafi er drept. Den tidligere diktatoren ble drept under et angrep mot konvoien han satt i. Opplysningene bekreftes av overgangsrådet i landet.

– Dette marerittet har vart i så mange år. Jeg klarer ikke helt å beskrive følelsene inni meg. Det er helt utrolig. Pappa snakket om dette øyeblikket da vi var små, men da skjønte vi hva han mente. Nå skjønner vi det godt, sier Nabila Subkha

Beryktet diktator

Muammar Gaddafi tok over makten i Libya i et militærkupp i 1969. I årene han styrte skal han ha arrestert tusenvis av politiske motstandere og finansiert terroraksjoner i den vestlige verden.

– Vi skulle tatt ham i live, men han kjempet hardt og de prøvde å ta han levende, men klarte det tydeligvis ikke, sier Subkha.

Strandet i Norge

Nabila Subkha har bodd med sin mann i Norge i flere år. Mannen var tidligere marineoffiser i Libya, men rømte landet for 20 år siden.

Da den ”arabiske våren” spredte seg til Libya i vinter hadde Nabila besøk av søsteren og moren fra hjemlandet. De har ikke kunnet reise tilbake på grunn av uroen i landet de siste månedene.

Nå gleder de seg til å reise hjem.

– Nå som Gaddafi er drept så håper jeg roen igjen kan komme tilbake til Libya. Men helt sikkert er det ikke. Han hadde mange sønner og folk rundt seg som fortsatt ikke er tatt. De må vi også bli kvitt før vi kan være sikre, sier hun.

Håper på et nytt Libya

Verken Nabila eller søsteren har opplevd et Libya uten Gaddafi.

– Min mor levde både før og under diktaturet. Nå håper hun landet blir slik det var før Gaddafi. Kanskje til og med litt bedre.