Hopp til innhold

– Han falt om og døde rett foran øynene mine

– En skremmende opplevelse for en 12-åring, minnes Alexandra Bech Gjørv om dramaet som utspant seg i Jotunheimen på fjelltur med morfaren.

Alexandra Bech Gjørv

SOMMERGJEST: Alexandra Bech Gjørv er gjest i Sommer i P2. Her forteller den påtroppende Sintef-sjefen om forventninger til den nye jobben, arbeidet med 22. juli-kommisjonen, om studietiden, likestilling og livet som storbonde på Gjørv gård på Inderøy.

Foto: Jørn Haudemann Andersen / NRK

Det er lenge siden, men Alexandra Bech Gjørv glemmer aldri det som skjedde oppe på fjellplatået midt i Jotunheimen denne augustdagen.

I programmet «Sommer i P2» forteller hun anekdoter, og kåserer over livet og hendelser som i dag er med på å prege hvem hun er.

– Morfar elsket fjellet og naturen. Da jeg var tolv og et halvt, og han var 74, mente han at broren min og jeg var store nok til å være med ham til hans eget tempel, Jotunheimen, forteller Gjørv.

Arven

Men fjellturen fikk en dramatisk slutt da morfaren uten forvarsel faller om.

– Vi hadde akkurat vekslet noen ord om hvor fint det var i fjellet, og så plutselig, uten en lyd eller en grimase, faller han om og dør foran øynene på meg, fortsetter Gjørv.

Hun beskriver hendelsen som dramatisk, men også som noe som i ettertid har gjort det lett å huske hvem han var og hva han sto for.

– Han hadde sterke og levende verdier. Gleden over hardt arbeid, hans enorme kjærlighet til naturen og det å ha selvtillit nok til å tenke på seg selv som en viktig brikke i noe som er større enn en selv, har vært med på å forme meg og gjort meg til den jeg er, forteller hun.

Hør hele programmet her: Sommer i P2- Alexandra Bech Gjørv

Året etter 22. juli

Alexandra Bech Gjørv ble for alvor kjent for det norske folk da hun ble bedt om å lede 22. juli-kommisjonen etter terroren som rammet landet for fire år siden.

Min første innskytelse var; Åjjj, tør jeg påta meg noe slikt?

Alexandra Bech Gjørv

KREVENDE: Arbeidet med granskningen etter 22. juli gjorde et voldsomt inntrykk på Alexandra Bech Gjørv.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Hun beskriver året med kommisjonen som det mest krevende, men også som det mest givende i arbeidslivet så langt.

– Alt var nytt. Jeg hadde aldri jobbet i offentlig sektor før, og innså at jeg måtte bli ekspert i alt knyttet til offentlig innsyn, arkivering, anskaffelsesreglement og alt slikt i rekordfart, forteller Gjørv, og fortsetter:

– Det gjorde selvsagt et voldsomt inntrykk å møte alle dem som hadde mistet sine kjære. Og innse at hver og en var individer, med svært ulike måter å sørge og reagere på.

Storbonde og Sintef-sjef

Etter 17 år i ulike lederroller i Hydro og Statoil og de fire siste som partner i Advokatfirmaet Hjort DA, venter nå nye og spennende arbeidsoppgaver for næringslivslederen.

Snart overtar Alexandra Bech Gjørv konsernsjefstolen i Sintef, en oppgave hun både gleder seg til og er litt spent på.

– Det er ikke fritt for at jeg, som jo er en jurist med næringslivsbakgrunn, føler litt nervøsitet knyttet til det å bli sjef for så mange forskere - hvorav de fleste teknologer - og hvor mer enn halvparten har doktorgrad, smiler hun.

I sommer har hun vært storbonde på Inderøya. Familien har flyttet fra Oslo og tatt over praktgården Gjørv gård etter svigerforeldrene.

– Vi er tatt veldig godt imot i bygda. Skolen imponerer meg, og barna trives. Og om en uke skal vi for andre gang slå på stortromma og arrangere stor konsert på tunet. Denne gang er det deLillos som skal besøker oss, og jeg gleder meg. Det er mye som er meget bra ved å være gardkjerring, slår Alexandra Bech Gjørv fast.

Hør hele radioprogrammet her: Sommer i P2 med Alexandra Bech Gjørv.