Normal

– Det var flaut å si at jeg var brannmann

Adrenalinet suser gjennom kroppen når alarmen går. Ett minutt senere sitter utrykningsklare brannfolk i lastebilen når den svinger ut av garasjen.

Anne-Marie Gramstad ble Norges første kvinnelige brannkonstabel. Etter 11 i Trondheim flyttet hun til Kristiansand, hvor hun fortsatt jobber i brannvesenet. Frem til i fjor var bestemora både røykdykker og redningsdykker.

Anne-Marie Gramstad ble Norges første kvinnelige brannkonstabel. Etter 11 i Trondheim flyttet hun til Kristiansand, hvor hun fortsatt jobber i brannvesenet. Frem til i fjor var bestemora både røykdykker og redningsdykker.

– Det er et skikkelig kick der og da, hjertet pumper fortere enn vanlig når vi løper ut i garderoben, sier Anne-Marie Gramstad.

Der står støvlene klare på rekke og rad, så det bare er å hoppe oppi og dra opp buksene. Jakka og hjelmen tar de i hånda mens de stormer ut.

Hun innrømmer at det er spennende og at man til og med kan bli glad når alarmen går.

– Man greier kanskje å berge noen, og hvis det er en dødsulykke er det jo fint for de pårørende å ha ei grav å gå til.

Først i landet

Det var egentlig tilfeldigheter som gjorde at guttejenta fra Kristiansand bestemte seg for å søke på aspirantkurset til brannvesenet i Trondheim i 1987. Hun greide alle kravene og kom inn.

Det var de gamle som snart skulle gå av med pensjon som reagerte mest. De likte ikke at det kom ei jente og ødela machoyrket deres.

Anne-Marie Gramstad

– Brannmesteren i Trondheim hadde bestemt seg for å få jenter inn i brannvesenet og ville nok gjerne være først i landet, tror hun.

Derfor ble det også mye oppstyr.

– Jeg husker blant annet at Arbeideravisa sto og ventet utenfor huset mitt da jeg kom hjem.

Anne-Marie Gramstad

Arbeideravisa laget flere saker om Anne-Marie Gramstad. Dette bildet er tatt allerede før hun ble ansatt ved Brannstasjonen i Trondheim.

Foto: Tom E. Østhuus / Arbeideravisa 7.april 1987

Lot folk tro hun var vaskedame

Det stråler av Anne når hun beskriver hvor mye hun elsker jobben sin. Det har hun for så vidt alltid gjort, men i 1987 var det mange som reagerte på at en ung mor til en treåring gikk inn i brannvesenet.

Det er et populært yrke, og det er ingen som slutter i brannvesenet før man går av med pensjon. Så jeg tror de som jobber her syns det er helt topp.

Anne-Marie Gramstad

– Jeg syntes egentlig at det var litt flaut å si at jeg var brannmann. Da jeg sa at jeg jobbet på brannstasjonen trodde folk at jeg vasket, og da sa jeg bare ja.

Anne-Marie Gramstad

De gamle brannmennene lot seg provosere over at ei ung kvinne kunne gjøre jobben like godt som dem.

Foto: Tom E.Østhuus / Arbeideravisa 7.april 1987

– Jeg var jo ikke noen mann, ikke sant. Og det var ingen andre damer som jobbet som der.

Mente hun ødela machoyrket

Aspirantene som startet sammen med henne ble raskt gode kolleger. Slik var det ikke med de gamle ringrevene på Trondheim brannstasjon.

– Det var de gamle som skulle gå av med pensjon som reagerte mest. De likte ikke at det kom en jente og «ødela» machoyrket deres.

En av dem gikk så langt som å nekte å sitte sammen med henne i utrykningsbilen. Han sa han fryktet at hun ikke ville greie å redde ham ut hvis noe skjedde med ham.

– Jeg ble skikkelig lei meg, for jeg var jo godkjent røykdykker som alle de andre og måtte gjennom de samme kravene.

– Heldigvis har de gått av med pensjon for lenge siden, så den holdninga der er borte.

– Men det fins jo enda folk som mener at kvinner ikke har noe å gjøre i brannvesenet.

Klikk på bildene for å se andre tøffe damer som var de første i Norge. Under kan du lese hvordan brannfolk taklet dødsulykker:

Første gang en bestemor ble godkjent redningsdykker

Anne har fortsatt 6 år igjen til pensjonsalderen, og fram til at hun i fjor greide hun røykdykkerprøvene med glans. Nå har hun rykket opp og blitt underbrannmester, og slipper de knallharde testene.

Prøven består i å rigge seg opp med 23 kilo utrykningsutstyr, så ta minst sju armhevninger, militærpress, gå i oppoverbakke på tredemølla i 8 minutter i 6,5 kilometer i timen og hoppe i en ribbevegg.

– Det er ganske tungt med utrykningstøy på seg for man får jo ikke sluppet ut varmen, forteller hun.

Likevel måtte hun brife med et par ekstra armhevinger.

– Vi var to som tok testen sammen, og jeg tenkte at hvis han klarte det så skulle jeg også klare det. Og det gjorde jeg, gliser hun.

I motsetning til for eksempel politiet og forsvaret stiller brannvesenet samme fysiske krav til kvinner som til menn.

Hun tror at hun kanskje er ekstra sterk til å være jente, men mener at det er mangekvinner som kan bli brannkonstabler.

– Man må kanskje bare trene litt mer.

Da hun selv ble redningsdykker for noen år siden ventet hun sitt andre barnebarn.

Hør hvordan instruktøren reagerte på det:

Tøffingene er blitt mykere

Det lukter røyk inne i garderobene på Kristiansand Brannstasjon. Det sitter igjen i klær og utstyr. Mange av utrykningene gjelder imidlertid ikke brann.

– Vi rykker ut på drukningsulykker, trafikkulykker og når har vi også et eget klatreteam som driver med tauredning og som for eksempel kan redde folk ned fra kraner. Det er kjempespennende.

Etter over 26 år i yrket har hun likevel ikke vent seg til de mest tragiske utfallene.

– Nei, vi er jo mennesker vi også, men noen må jo ha den jobben. Du tenker ikke over det på samme måte, det er jo annerledes om det er familie.

Da hun startet måtte de likevel takle slike inntrykk alene. Man skulle være tøff, og siden guttene var det ble også Anne det.

– Det er veldig annerledes i dag. Nå har vi debrifing, og kan snakke om alt, si at vi er lei oss og til og med grine hvis det trengs.

– Tror du det er fordi det er flere damer i yrket?

– Det vet jeg ikke, kanskje.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Anne er bestemor men greide likevel i brife litt ekstra på testen i fjor.

Anne demonstrerer en del av røydykkertesten

– Kunne godt vært flere kvinner

Det er ikke mange kvinner som har valgt yrket. I Kristiansand er det to av 44 som er kvinner, og mange stasjoner har kun menn.

– Det er jo mange flere damer enn før, men det kunne godt vært flere.

På slutten av nittitallet hadde brannmesteren i Kristiansand et mål om at det skulle være minst ti kvinnelige brannkonstabler på stasjonen.

– På det meste var vi fire, men nå er vi bare to igjen, sier Anne.